Can Suari
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat del Sot de l'Om
    Per la pista, a uns 1400 metres de la zona urbana de Vallserena.

En estat ruïnós.

Masia en ruïnes situada a la Serra Llarga, al veïnat del Sot de l'Om.
    Les restes conservades corresponen a una estructura de planta rectangular, de més d'un pis. La tècnica constructiva es basa en pedres d'origen local, de dimensions variables, disposades en filades irregulars, lligades amb morter de calç.
    En una antiga fotografia, es pot observar que la coberta era de teula àrab a dues vessants, les façanes eren arrebossades i el portal d'entrada era adovellat.

La fotografia antiga ha estat facilitada pels propietaris de la casa a Doñate arquitectes associats, redactors del Catàleg de béns del POUM (2011).

D'aquesta masia, hipotèticament, podia provenir Saurina, la dona de Bernat de la Riba, el pagès del mas homònim, que apareix en un document de l'any 1263 (Arxiu parroquial de Sant Pere de Vilamajor - Arxiu Diocesà de Barcelona), en la venda d'un alou a Sant Pere (AVENTÍN, 1990:77).

AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p. 77.