Can Solanes
Rubió

Nucli del Castell de Rubió
    Carretera BV-1037 fins el nucli del castell de Rubió

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Solanes és un edificació situat al nucli del Castell de Rubió format a partir de dos volums a diferent alçada cadascun d’ells amb la coberta a una vessant. Consta de planta baixa i dos pisos. La façana principal, orientada a ponent, s’hi obre el portal d’arc pla amb llinda i brancals de pedra. A nivell del primer s’hi obren tres finestres i a l’alçada del segon pis s’hi obren tres finestres modificades a balconades amb barana de ferro. Aquestes conserven l’ampit original. A la façana posterior (llevant) només s’hi obre una porta d’accés a l’alçada del segon pis. Aquesta s’hi accedeix des de la plaça de l’Ajuntament.

Damunt el portal d’accés hi ha una rajola blanca amb inscripció mig desapareguda: “... DEL NORTE”. La paraula que li manca la davant correspon a CUARTEL. Aquest element fa referència a que el nucli es tronava situat al nord del terme.

En un llibre de comptes i censals de l’any 1869 de la parròquia de Santa Maria de Rubió apareix dos masos amb el nom de Solanes, malgrat no poder afirmar a quin dels dos masos fa referència ambdós estarien a tocar. Un correspon al mas Solanes del Lloc propietat de Magí Solanes, fill de Joan Solanes que posseeix a lo lloc de Rubió aquella casa anomenada la casa nova. El segon mas amb aquest nom és el mas Solanes de la Alsina propietat de Joan Alsina després de Bartomeu Alsina, que delimita per tramuntana amb els horts de Joan Solanes de Rubió.

Arxiu Episcopal de Vic