Cal Magí
Rubió

Bosc de Palomes. Sud de Maçana
    Camí de Palomes. Just abans d’arribar a la finca agafar un caminet a la dreta

Enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Magí és una construcció situada a la zona boscosa del Bosc de Palomes, al sud de Maçana. Es tracta d’un edifici format a partir de tres volums de planta rectangular de planta baixa i pis que tenia  la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. La façana principal s’hi obre el portal d’accés de llinda de pedra franquejat per una finestra i una espitllera. A nivell del primer pis hi havia tres finestres, una de les quals fou tapiada i convertida en fornícula. Totes són amb brancals i llinda de pedra i la finestra central conserva l’ampit motllurat. A la façana de ponent s’hi adossa un cos de dimensions més reduïdes de planta quadrada amb la coberta a una vessant on s’hi obre una espitllera a nivell de planta baixa i dues finestres a nivell de planta pis, una a la façana de migjorn i una a la façana de ponent. Al costat de llevant s’hi adossa un tercer volum tipus corral o estable. L’interior del cos primigeni hi ha diverses compartimentacions a nivell de planta baixa. A la dreta hi havia la zona de la cuina, on s’hi conserva la boca del forn de pa i l’amanidor i a l’estança posterior diversos encaixos a la roca natural. Adossat a la façana posterior, la de tramuntana, hi ha un cup de vi de planta circular amb els cairons. Davant la casa hi ha un últim volum de planta quadrada amb l’accés a tramuntana. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argila amb les cantonades de pedra ben treballada i col·locada a mode de cadena cantonera. Moltes de les parets es troben assentada damunt la roca natural, la qual en molts dels casos forma part de la pròpia construcció de la paret.