Can Serra Blanch
Tona

    Osona
    c. Major, 5
    587,8

    Coordenades:

    41.85069
    2.22829
    435939
    4633487
    Número de fitxa
    08283 - 49
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX, XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    BPU Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona. Antic Camí Ral i Plaça Major. Catàleg de Béns a protegir. Núm. 01/05. Aprovació inicial, juny de 2023.
    Accés
    Fàcil
    Residencial - productiu
    Titularitat
    Privada
    6137021DG3363N
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE serveis Culturals)

    Edifici entre mitgeres d’estructura tradicional. La coberta és de teula àrab a dues vessants, i el carener és paral·lel a la façana. La composició original de la façana queda definida per dos eixos, però hi ha una remunta moderna amb un tercer pis. El revestiment és un arrebossat de ciment pintat. L’edifici presenta la façana avançada respecte a les finques veïnes. 

    La planta baixa és actualment un local comercial i la porta d’accés als pisos.

    Al primer pis, els dos balcons tenen llosana de pedra i baranes amb decoració geomètrica. Els del segon pis són iguals però més petits de mida. Les obertures estan emmarcades en pedra. A nivell de cada forjat, destaca una faixa decorativa que divideix els pisos.

    L’últim pis, de factura més moderna, no alinea les obertures amb els eixos de simetria. Les finestres són rectangulars.

    Atès que la façana no està alineada amb l’immoble número 3 del carrer, es genera un espai de façana lateral on també hi ha obertures: una finestra d’arc rebaixat al primer pis, i finestres a la cantonada que s'obren a les dues façanes, als pisos superiors.

    La barbacana és plana i arrebossada.

    L'edifici també ha rebut el nom de ca la Susanna, ca l’Apotecari.

    Segons la valoració d'Anna Rovira,  la composició de la façana de l’immoble atorga valor de continuïtat en la coherència del paisatge urbà (valor ambiental), d’un carrer que creà una nova centralitat a Tona a partir del segle XVI (ROVIRA, 2023).

    Als baixos de l’edifici hi va haver la Merceria Blanch, fins al final dels anys setanta o principi dels vuitanta del segle XX. La Maria Blanch portava la botiga i el seu marit, fill del mas Taravau, era en Serra, i feia de taxista. En tancar, s’hi va instal·lar una oficina del Banc Popular, actualment hi ha un altre local comercial (ROVIRA, 2023).

    BATLLÉS, Ramon; COLL, Miquel. (1984). “Noms, renoms i malnoms de Tona”. Llibre de l’any 1983. Tona: Ajuntament de Tona

    PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós

    ROVIRA, Anna. (2023) Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona – antic camí ral i plaça Major - Catàlegs de Béns a protegir. Ajuntament de Tona.  Aprovació inicial.