L’Estanc. Habitatges del c. Major 04
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici entre mitgeres d’estructura tradicional. La coberta és de teula àrab a dues vessants, i el carener és paral·lel a la façana. La composició de la façana és simètrica amb tres eixos. L’eix central és on es situa la porta d’entrada als baixos i una finestra a cada pis, enmig de la façana, amb un revestiment arrebossat de ciment pintat.
A la planta baixa hi ha dos locals comercials, un a cada banda de la porta d’accés als pisos.
Al segon i tercer pis, els dos eixos laterals presenten balcons amb obertures, més grans i de pedra al primer pis mentre que al segon són més petits i de formigó. Les baranes estan decorades amb motius geomètrics. Cal destacar l’emmarcament en pedra de les obertures del primer pis.
L’última planta presenta finestres de mida diferents, que probablement han estat modificades respecte el que devia ser l’edifici original. La façana es tanca a la part superior amb una barbacana amb ràfec de biguetes ceràmiques.
També s’havia anomenat ca l’Homs o ca l’Aubanell (ROVIRA, 2023).
Segons la valoració d'Anna Rovira, la composició de la façana de l’immoble atorga valor de continuïtat en la coherència del paisatge urbà (valor ambiental), d’un carrer que creà una nova centralitat a Tona a partir del segle XVI (ROVIRA, 2023).
Història
El nom li ve de l’estanc regentat per la família Casas obert a la planta baixa des de, com a mínim, els anys trenta del segle XX.
Bibliografia
BATLLÉS, Ramon; COLL, Miquel. (1984). “Noms, renoms i malnoms de Tona”. Llibre de l’any 1983. Tona: Ajuntament de Tona
PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós
ROVIRA, Anna. (2023) Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona – antic camí ral i plaça Major - Catàlegs de Béns a protegir. Ajuntament de Tona. Aprovació inicial.