Can Sastre
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici entre mitgeres d’estructura tradicional. La coberta és de teula àrab a dues vessants, i el carener és paral·lel a la façana. La composició de la façana és simètrica amb dos eixos i el revestiment és un arrebossat de ciment pintat.
La planta baixa és actualment un local comercial i suposa un gran buit a la façana. El primer pis presenta dues obertures amb balcons individuals amb llosanes de formigó motllurat i baranes amb decoració geomètrica a les cantonades. Al pis superior, un únic balcó ressegueix la façana amb una barana diferent de l’anterior. El voladís de la part superior destaca per estar fet íntegrament en fusta, amb els colls molt treballats i amb llates també de fusta entre les bigues.
L'edifici també ha rebut el nom de cal Jep Nica (ROVIRA, 2023).
Segons la valoració d'Anna Rovira, la composició de la façana, tot i no ser la original (les reformes continues han transformat molts elements) doten de caràcter el paisatge urbà del centre, gràcies a elements com la barbacana de fusta (ROVIRA, 2023).
Història
Havia estat la casa de la família Serra. Ramon Serra, sastre, n’era el cap de casa vers el 1950. Els Serra tenien taller o cosidor, on treballava la família i algunes empleades (ROVIRA, 2023).
Bibliografia
BATLLÉS, Ramon; COLL, Miquel. (1984). “Noms, renoms i malnoms de Tona”. Llibre de l’any 1983. Tona: Ajuntament de Tona
PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós
PADRÓS, Carles (2019). Tona desapareguda. El Papiol: Editorial Efadós
ROVIRA, Anna. (2023) Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona – antic camí ral i plaça Major - Catàlegs de Béns a protegir. Ajuntament de Tona. Aprovació inicial.