Can Serra
Castellfollit del Boix

Camps de Can Serra. Est de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    C-37z direcció Manresa agafar la sortida de Canyelles. Seguir pel camí nou de Canyelles. A l’alçada del pantà a la dreta
    433

41.66765
    1.72178
    393591
    4613666
    08059 - 391
    Restaurada
    16416
    001414800CG91C0001HF
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Serra és una casa consolidada en època moderna formada pel cos central i diverses dependències annexes. Es troba situada damunt un promontori rocós amb una gran visibilitat de la zona dels camps de Can Serra, antic paratge cobert per vinyes. El cos principal de la casa manté l’estructura original tot i que a l’interior s’han dut a terme algunes modificacions. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i dos pisos amb les finestres totes amb llinda de pedra. S’accedeix per un portal d’arc de mig punt adovellat. Una part del brancal dret va quedar cobert per la construcció de l’eixida al segle XIX. A la planta baixa és manté el paviment original de l’entrada enllosat  i la seva distribució, amb l’estable i les menjadores a l’esquerre, el celler davant l’entrada amb volta de canó de maons i l’antic forn de pa a la dreta; cada estança amb diferents usos. La façana de tramuntana és la que sofert més modificacions, ja que les obertures no són les originals, atès que antigament aquesta paret estava coberta per varies tines. Adossat a la façana de llevant hi ha l’antic corral, el qual manté la coberta en volta de canó amb arcs de mig punt que dividien el corral en dos espais. A la part nord de la casa hi ha un volum format per dos cossos de planta quadrada amb la coberta a una vessant units un  porxo obert. Un dels edificis és l’antic paller i l’altre són un conjunt de tres tines amb una premsa. Segons  una inscripció aquests cossos foren construïts l’any 1879 per J.P. (Joan Percerices). Uns metres a l’est hi ha un altre volum format per inicialment per un cos de planta quadrada amb la coberta a una pendent i posteriorment ampliat cap a llevant un amb segon cos adossat que acull un conjunt de sis tines de planta circular i quadrada cada una d’elles amb la boixa protegida per una edificació més petita. El parament de la casa é de pedra irregular rejuntada amb argamassa amb les cantonades de pedra ben escairada. La façana de migjorn està arrebossada i pintada de tonalitat ataronjada mentre que la resta de les façanes del cos principal estan arribades de tonalitat gris. La resta de dependències annexes presenten la pedra vista.

A l’exterior hi ha una pica d’oli de la casa actualment desplaçada del seu lloc original amb l’any 1762.

Can Serra és una edificació que prové de la família de Fontanelles. Degut a  matrimoni entre la família Percerices i Fontanelles i posteriorment entre la família Vives i Percerices va passar a propietat de la famíla Vives.