Can Saurí
Arenys de Mar

Carrer d'Anselm Clavé, núm. 38 (antic carrer Ample)
    Nucli antic (sector Es Caravar)

Jordi Montlló Bolart

Casa senyorial, de dos cossos i mig d'amplada, entre mitgeres de planta rectangular. Consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teules àrabs a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, que dona al carrer d'Anselm Clavé. Al centre s'alça una llanterna visible des de la façana marítima.

A nivell compositiu, la façana s'estructura simètricament a partir de tres eixos de verticalitat, definits per les obertures en cada planta. A la planta baixa, l'eix central està definit per la porta d'accés, de llinda recta i doble batent. A cada costat hi ha sengles finestres reixades, amb persianes de corda. En el primer pis, es mostra un balcó corregut amb tres accessos, barana de ferro i llosana sostinguda per sis mènsules amb decoracions estriades. En aquesta planta, les persianes són de llibret.

A la segona planta, hi trobem tres balcons individuals, amb barana de ferro i llosana sostinguda per dues mènsules de les mateixes característiques que les de la primera planta. Les persianes també són de llibret.

La façana està coronada per una gran barbacana amb bigues de fusta sostingudes amb permòdols.

El parament és arrebossat amb faixes horitzontals de banda a banda de la façana. Lleus motllures separen els diferents nivells amb una franja esgrafiada a sota amb motius florals.

Pel cantó del passeig de mar disposa d'un jardí amb una tanca reixada, que és una de les poques que es conserven d'època.

El carrer Ample, conegut actualment també com a carrer d’Anselm Clavé, forma part del sector d’Es Caravar, a llevant de la Riera. Es tracta d’un dels tres sectors més antics que configurarien la vila a partir del segle XVI. Els altres dos són Sa Boada i Sa Voga.

El carrer Ample és el primer que es parcel·la al sector d’Es Caravar a cavall dels segles XV i XVI, urbanitzant l’espai en direcció nord fins arribar al vessant sud del turó d’en Fornaguera.

Gràcies al buidatge de la documentació notarial dels arxius, David Castañeda (2023) ha pogut identificar l’origen constructiu de totes les cases del carrer Ample. I afirma que la urbanització de la ribera marítima de Sant Martí d’Arenys va començar entre els segles XV i XVI, de sud a nord i no a l’inrevés. Al carrer Ample, la primera etapa constructiva es documenta arran de mar, a tocar del Camí Ral, i la segona etapa, iniciada entorn als anys 40 del segle XVI, correspon a la urbanització de la part alta del carrer fins arribar al rial del Bareu. Aquesta fase també es caracteritza per a la construcció de tres torres defensives.

CASSA i BARRERA, Joaquim (2015). Carrers d’Arenys de Mar.  Arenys de Mar: Crea’t edicions

CASTAÑEDA MASSAGUER, David (2023). La formació urbana del carrer Ample d’Arenys de Mar, s. XVI-XVIII. Una aproximació històrica. Arenys de Mar: Ateneu Arenyenc.