Can Royo
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià Nord - Carrer Major, 14

Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Casa de planta rectangular que fa cantonada amb el carrer de Sant Bonaventura que consta únicament de planta baixa i coberta de terrat pla. Fa mitgera amb les cases del carrer Sant Bonaventura. El parament es arrebossat llis, sense pintar, amb un sòcol continu en tot el perímetre. Les obertures es distribueixen irregularment en les dues façanes. A la principal hi trobem la porta d'accés, de doble batent, una finestra a l'esquerra i quatre a la dreta, de dimensions variades. Les finestres estan protegides amb una reixat metàl·lica pintada de blanc. Totes les obertures tenen un recreixement llis a l'entorn. A la façana del carrer de Sant Bonaventura hi trobem una altra finestra de la mateixa característica que les altres. Hi ha un altra entrada secundària que dóna accés independent al jardí i al magatzem. El coronament de la façana està resolt amb una doble cornisa motllurada i fris central llis, on destaquen els respiralls i una barana balustrada. El 1894 el propietari de la casa, Conrado Cabot, sol·licità el permís d'obres per reformar l'interior i construir l'actual porta d'accés i les tres finestres del carrer Major. Possiblement al segle XX la façana de la casa l'adequarien als criteris estètics de l'època, donant lloc a la composició noucentista que té actualment.

El senyor Josep Royo va ser alcalde de Sant Adrià entre els anys 1924-1931.

Sant Adrià de Besòs va néixer al voltant del conjunt episcopal datat l'any 1012. Les primeres construccions del poble eren cases entre mitgeres rústiques, amb el seu hort i corral i eren propietat dels petits propietaris agrícoles. El nucli de Sant Adrià es va constituir a partir de tres carrers, l'actual carrer Nebot, el carrer Sant Bonaventura i el carrer Major, durant la primera meitat del segle XVIII. Can Royo es troba en aquest conjunt que actualment forma el nucli antic de la ciutat. El carrer Major, el principal de la població començava al Camí Ral entre l'Hostal i Can Rigalt i finalitzava a la plaça del Rei, actualment la plaça de Dalt. No era l'única casa rural destacada, al carrer de Sant Bonaventura n'hi havia vuit més i a l'actual carrer de les Monges es trobava Can Llobateres o Ca l'Agustí. Sembla que la família Royo va arribar a Sant Adrià l'any 1897, data registrada al Padró de Cèl·lules personals de l'Ajuntament. Segons aquest, el senyor Josep Royo i Genique, de 24 anys, originari de les Borges Blanques va arribar com a jornaler. Ell i el seu germà es van instal·lar a una casa propera a la seva futura propietat, comprant, el 1930, la finca, que era propietat de Mercedes Cabot i Rodes. El senyor Royo és conegut perquè va ser alcalde de Sant Adrià entre els anys 1924-1931 però també com a comerciant d'oli.

BELLOSTES, J. i ARNAU, N. (2002): Catàleg de béns culturals d'interès local del municipi de Sant Adrià de Besòs.