Can Freixenet
Sant Adrià de Besòs

Sant Adrià Nord - Avinguda de Catalunya, 53

Eclecticisme
    José Maria Alemany
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Edifici que fa xamfrà amb façanes a l'avinguda de Catalunya, al carrer Bogatell i a la plaça de la Vila. És de planta trapezoïdal i consta de planta baixa i quatre pisos i terrat pla a la catalana. Les façanes estan revestides amb estucat fred i es componen simètricament a partir dels eixos de verticalitat formats per les obertures. Les obertures de les plantes superiors, de la primera a la quarta, estan constituïdes per dues finestres balconeres, laterals i simètriques per cada planta. Aquestes estan delimitades per una faixa motllura que inclou llinda decorada amb relleu de motius vegetals. Les llosanes dels balcons són de planta rectangular amb les cantonades arrodonides i les baranes de ferro treballat. A la planta baixa hi ha tres obertures, dos finestrals i la porta d'accés lateral. A la planta baixa hi trobem establiments comercials i les quatre plantes superiors pisos residencials. Els habitatges estan distribuïts de dos en dos, cadascun amb un pati de llum i ventilació interior. El nucli de comunicacions és central amb una escala rectangular de tres trams.

Es coneix com a Can Freixenet perquè els propietaris dels terrenys eren els amos d'un bar i una sala de ball que es deia Freixenet.

A inicis de la dècada del 1920 Sant Adrià de Besòs va començar a créixer urbanísticament i es va dissenyar l'eixample adrianenc. Aquest establia dos sectors de creixement: el primer, que s'estructurava al voltant del centre històric i l'altre, al voltant de la Carretera Nova. La consolidació de les illes de l'eixample sud es va fer entre els anys 1920 i 1940, quan s'alternava edificació industrial, residencial, comercial i conreus. Entre el 1931 i 1933 es va començar a construir la finca, doncs el Sr. Jaume Torné i Vicenç Roig va demanar el permís de construcció per aixecar un nou edifici, presentat com el gratacel de la ciutat. L'any 1933 l'edifici va ser estrenat i anomenat Can Freixenet perquè els propietaris dels terrenys eren els amos d'un bar i una sala de ball que es deia Freixenet.

BELLOSTES, J. i ARNAU, N. (2002): Catàleg de béns culturals d'interès local del municipi de Sant Adrià de Besòs.