Can Rosich
Santa Susanna

  Maresme
  El Veïnat
  Emplaçament
  A la dreta del tram mitjà de la riera de Santa Susanna
  34

  Coordenades:

  41.64721
  2.69603
  474687
  4610652
  Número de fitxa
  08261 - 37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Any
  1777
  Estat de conservació
  Bo
  Només l'era presenta un delicat estat de conservació perquè és l'aparcament de vehicles.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002002100DG71A0001XM
  Autoria de la fitxa
  Marc Bosch de Doria

  Masia de planta quadrada, amb construccions contemporànies afegides per la part posterior. Consta de planta baixa, primer pis i un semisoterrani a la banda est. Està orientada cap al sud i es troba situada en una plana al costat de la riera de Santa Susanna. La construcció s'adapta al lleuger desnivell del terreny. L'entrada està presididia per una portalada quadrada amb pedra treballada. La llinda té una inscripció amb el nom del primer propietari i l'any de construcció (1777). Les finestres i balcons de la façana també presenten els brancals i les llindes de pedra. Entre dos dels balcons del primer pis, hi ha un rellotge de sol pintat a la façana. El terç més oriental de la casa està decorat amb pedres irregulars que sobressurten de l'encalat exterior. És possible que sigui la indicació d'una fase de construcció posterior a l'original. Davant de la masia hi ha una petita era circular envoltada d'un mur de pedra i el paviment de rajols de terrissa i al camí d'accés s'hi conserva un pou i una bassa, actualment sense ús. La casa està envoltada de jardins amb gespa i s'hi conserven antics estris i eines del camp.

  El mas de Can Rossich s'ha identificat amb l'antic Mas Vidal. Al segle XVI, el pubill n'era Mateu Capderer, qui va vendre una peça de terra a Gueraua del Mas Gelat. Ja al segle XVIII, pertanyia a Miquel Rossich que, tal i com consta inscrit a la llinda del portal, va reconstruir la casa (1777).

  BONET I GARÍ, L. (1983). Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins. Centre Excursionista de Catalunya: Barcelona.
  MASSONS, J.M. (2000). Història de la vila de Santa Susanna. Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna.
  Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Si no vols pols...". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 3. Santa Susanna, p.4-5