Can Ros de Mas Tabà
La Palma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Can Ros de Mas Tabà, s/n
  Emplaçament
  A l'extrem oriental del terme de la Palma de Cervelló, a 350 del nucli de Corbera del Llobregat.
  167

  Coordenades:

  41.41374
  1.94415
  411758
  4585226
  Número de fitxa
  08905 - 14
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  002200100DF18E
  Autoria de la fitxa
  Xavier Esteve Gràcia

  Conjunt de tres cossos alineats, que formaven un antic mas i diverses edificacions al seu voltant, algunes de nova planta. El cos més alt, de planta rectangular i situat al nord-oest del conjunt, està construït a dos nivells i compta amb planta baixa i dos pisos. La seva teulada de teula àrab, a un únic vessant, s'inclina vers la façana posterior. A la façana principal, de maçoneria i amb cantoneres de maons, hi trobem unes obertures adintellades de composició simètrica. A la planta baixa (primer pis si tenim en compte l'accés per la façana oposada), hi trobem una porta central d'accés emmarcada entre dues finestres. A l'extrem dret de l'edificació hi ha una altra porta que sembla de construcció molt posterior a la resta de l'edifici. A la planta pis (segon pis si tenim en compte l'accés per la façana oposada), les obertures repeteixen el patró de la planta inferior, amb una porta central a la què s'accedeix per una escala adossada a la façana, i sengles finestres a banda i banda. El cos central sembla que és la masia originària i està coberta a doble vessant. La façana sud, que és la principal, presenta obertures en forma d'arc de mig punt amb influències noucentistes en el cos d'un extrem i els altres mantenen obertures tradicionals. El cos sud-oriental està cobert a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. A aquesta, arrebossada, hi destaquen les obertures d'arc rebaixat a la planta baixa i al centre de la planta pis, i adintellades als extrems d'aquesta planta. En alguns casos es conserva el bastiment de carreus de gres. La cornisa, de maons, forma uns motius a manera de cremallera. A la façana hi ha encastat un bloc de gres amb la inscripció "CASAbELLA, RANO, dEAN" [sic.].

  AAVV (2011) Revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de la Palma de Cervelló (POUM). Catàleg de béns protegits. Ajuntament de la Palma de Cervelló. p. 60-61.
  DE BUEN LINARES, A.; ROIG i MESTRE, M.D.; VIVAR CANTALLOPS, J.A (1999): Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Natural de la Palma de Cervelló. Inèdit. Ajuntament de la Palma de Cervelló.