Can Roca / Ca l'Aristot
La Palma de Cervelló

C. de l'Aristot, 4 i 5
    l'Aristot

XV
    Josep Anton Pérez

Masia formada per tres cossos i construïda amb pedra local arrebossat amb morter de calç molt argilós. Dos dels cossos estan coberts amb teula àrab amb teulada a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i l'altra a una sola. Els dos cossos de l'esquerra (C. de l'Aristot, 5), eren l'habitatge, i el cos de davant és més baix que el de darrera. El de la dreta (C. de l'Aristot, 4) era un molí fariner.
    A la façana del de l'esquerre, consisteixen en cinc finestres adintellades a la planta pis, dues de les quals, les centrals, amb una lleixa de la finestra construïda amb una llosa de gres motllurada. Entre aquestes hi trobem un rellotge de sol. A la planta baixa hi trobem, de dreta a esquerra, una finestra adintellada amb la brancada de carreus de calcària, un portal d'entrada d'arc de mig punt amb el bastiment i arc de blocs de gres, una finestra adintellada amb el bastiment de blocs de gres, i una porta amb una brancada amb un carreu de calcària coronat amb dues lloses de calcària formant un triangle amb aquest, a mode de targeta.
    A la façana del de la dreta –l'antic molí–, hi trobem un portal d'arc rebaixat amb el bastiment de blocs i carreus de pedra calcària, i a la planta pis dues finestres d'arc de mig punt separades per una columna de maons.

Can Roca és la masia principal i més antiga d'un conjunt de masies, la major part de les quals han estat rehabilitades com a habitatges unifamiliars, de forma que han perdut el seu aspecte original. Tan sols Can Roca conserva part de la seva fesomia primitiva.

A ca l'Aristot hi havia hagut un molí i un forn de pa. La vivenda principal data del 1420 i està dividida en dues vivendes. La primera propietària fou Àngela Pica, qui construí una casa per cadascun dels seus fills al voltant de la masia.

DE BUEN LINARES, A.; ROIG i MESTRE, M.D.; VIVAR CANTALLOPS, J.A (1999): Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Natural de la Palma de Cervelló. Inèdit. Ajuntament de la Palma de Cervelló.