Can Romà
Campins

Ctra. De Santa Fe, 14

BPU. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
    Marta Lloret Blackburn

Masia de planta quadrangular i dues crugies que es troba adossada a la casa de Can Salvi per la façana de garbí. La unió d'aquestes cases respon a una reforma posterior, en què s'afegí d'un cos a la façana de xaloc. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. L'accés es troba a l'angle que forma el cos amb el volum primigeni i consta de llinda de fusta i brancals ceràmics. Al pis hi ha una finestra de les mateixes característiques. La resta de façanes presenta poques obertures, la majoria de petites dimensions i de pedra sense treballar. L'acabat exterior és de restes d'arrebossat, entre les quals s'observa el parament de pedra irregular lligada amb argamassa i els angles cantoners de pedra escairada.

Els orígens d'aquesta casa són incerts, ja que podria correspondre's amb l'antiga Casa Corney, documentada des del 1360. A principi del segle XVIII va viure a la casa Corney un tal Romà Masó, que podria haver donat nom a la casa. En tot cas, la masia de Can Romà apareix documentada com a tal en un cens parroquial del 1864. Aleshores hi vivien Joan Font i Maria Masó. Durant el segle XX va passar per diverses mans.

LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.