Can Rigol
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carrer de Sant Ponç / Carrer d'Olesa (Urbanització can Rigol)
  Emplaçament
  Barriada de Can Rigol

  Coordenades:

  41.40762
  1.90883
  408798
  4584583
  Número de fitxa
  08072-37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Dolent
  Només queden ruïnes, que estan en perill de desaparició.
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 37
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 18382
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ajuntament de Corbera de Llobregat. C/ La Pau, 5. Corbera de Llobregat
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Ruïnes d'una antiga masia: només resten dempeus part de la façana principal (amb la porta tapiada) i alguns arcs adovellats de l'interior.

  Originalment era una masia de planta en L amb la part principal a dues plantes i coberta de dos aiguavessos. Obrada amb parets de pedra amorterada, referida en calç, i ampits i brancals de pedra picada, igual que l'arc d'entrada, adovellat de punt rodó, el qual porta la inscripció «Miquel Rigol any 1773». A la peça principal de la casa, el sostre havia conservat un teginat de revoltons obrats amb guix segurament emmotllats i pintats després. Tanmateix, el 1986 hi ha notícia de la desaparició sencera de l'enteixinat.

  A l'arc adovellat que donava entrada al pati tenia la inscripció «Miquel Rigol any 1773». Tot i això, hi ha notícies documentals de la masia a la concòrdia entre el rector i el senyor de Corbera, el 1576; així com en altres documents de vassallatge, en els quals els seus propietaris figuraven com a Rigual. El llinatge dels Rigol va mantenir la propietat de la masia fins a la dècada dels anys 70 del segle XX, passant als Moineau Nijseen. La masia es va reformar el 1870 (al portal exterior hi havia la inscripció "1870 Reformes"), i al portal de l'habitatge interior figurava la data 1788.

  ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona GARCÍA NAVARRO, Helena (1998). L'Abans. Recull gràfic de Corbera de Llobregat. El Papiol: Efadós Editorial PASQUAL SANGRÀ, Joaquim (1983), "Fitxa de l'Inventari de Protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.