Can Baiona
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera de Sant Andreu
  Emplaçament
  Prop de la riera de Corbera, a l'àrea de l'Avall, a 2 km de l'inici de la carretera de Sant Andreu.

  Coordenades:

  41.42442
  1.93341
  410875
  4586422
  Número de fitxa
  08072-38
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 38
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 18387
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 003A00007
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Masia de planta rectangular, de planta baixa i pis, amb coberta de dos aiguavessos, un cos adossat amb arqueries i una construcció més moderna de dues plantes a la part posterior. Obrada amb parets de pedra amorterada, referida en calç, i portal adovellat rodó de pedra picada. Les llindes i ampits són de pedra molera; la portalada d'entrada, amb arc de mig punt, també és adovellada amb la mateixa pedra.

  Hi ha algunes referències a la cronologia de la masia en llindes i altres elements: a la llinda de la pallissa, 1611 (la pallissa és posterior, es va traslladar la llinda); a una paret de llevant, 1880 (data de reformes); a la premsa de vi, 1836. Els amos de la masia procedien de la ciutat de Baiona, a França, d'aquí l'origen del nom del mas. Informació facilitada per Ernest Xancó, masover.

  A la llinda de la porta d'entrada de l'edificació posterior a la masoveria hi figura la data 1611. Tot i això, hi ha notícies documentals de la masia a la concòrdia entre el rector i el senyor de Corbera, el 1576. La propietat del mas passà, per entroncaments familiar, dels Baiona, als Miró, Amigó, Pahissa i Marquet. Tradicionalment, la masia ha estat explotada com a masoveria per la família Xancó, ja que en són masovers des de principis del segle XVI.

  ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona GARCÍA NAVARRO, Helena (1998). L'Abans. Recull gràfic de Corbera de Llobregat. El Papiol: Efadós Editorial RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.