Can Deu
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Desviament de la carretera de Sant Andreu
  Emplaçament
  Prop de la riera de Corbera, dessota el nucli de Can Coll

  Coordenades:

  41.42963
  1.9502
  412285
  4586984
  Número de fitxa
  08072-39
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Catàleg Municipal, 2005, núm. 39
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 18404
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A00037
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Masia i construccions annexes amb coberta de dos aiguavessos. La planta en angle sembla originària; les cases que envolten la masia primitiva són posteriors: del segle XVIII i primeries del XIX. Entre 1931-1932 s'hi va edificar una galeria solàrium. Obrada amb murs de pedra amorterada, referida en calç, i portal rodó, amb la inscripció «1586», brancals, ampits i llindes de les finestres. Les construccions annexes són posteriors (al rellotge de sol de l'antiga masoveria s'indica la data 1811). Hi havia bodegues tant a la casa principal com a l'antiga masoveria, donat que un dels cultius més importants de la masia era la vinya.

  Ha patit nombroses reformes i modificacions, durant el segle XX es va edificar la galeria solàrium, el 1944 es van fer reformes a la casa pairal, i en un moment no determinat també del segle XX la part del davant de la façana principal es va habilitar com a pati, al lloc per on havia passat l'antic camí de carros. Des de les proximitats de la casa brolla una gran quantitat d'aigua, que dóna cabal a la riera de Corbera. Informació facilitada per Jaume Panyella.

  A la façana principal de la masia figura la data 1586. Amb tot, n'hi ha referències documentals anteriors, com ara els fogatges de 1497 (en el qual figura Mathia Deu) i 1515 (en el qual figura Barthomeu Deu), i el capbreu de 1566 (en el qual consta com a «mas Ces Deus»). Al llarg dels segles XVIII i XIX s'hi van afegir algunes edificacions auxiliars.

  ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.