Can Pereres Vell
Campins

Ctra. De Santa Fe, 24

XVI-XX
    BCIL. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
    Marta Lloret Blackburn

Masia de planta quadrangular i dues crugies, al voltant de la qual s'adossen diversos cossos. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal descentrat d'arc de mig punt adovellat, sobre el qual hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada amb la llinda inscrita. "JOAN PARERAS 1786". Al costat hi ha pintat un rellotge de sol rectangular. L'altre eix de la façana presenta una finestra d'arc pla de pedra carejada per nivell, mentre que a les golfes hi ha una galeria de dos pòrtics d'arc de mig punt arrebossat, delimitats amb balustrada. A la façana de sol ixent s'hi adossa un altre cos, de menor alçada, que s'obre amb dues finestres d'arc pla de pedra carejada. Més a llevant hi ha les corts del bestiar, d'un sol nivell d'alçat. A la façana de ponent també hi ha annexes adossats, de planta baixa i pis i coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. A la façana de tramuntana hi trobem un altre cos, superior en alçada, amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. A causa del desnivell del terreny, s'hi accedeix des de la façana posterior directament pel pis superior. A pocs metres d'aquesta façana hi ha l'antiga pallisa, avui habilitada com a vivenda. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. Davant la façana de ponent hi ha la bassa, que s'omple de l'aigua d'una deu natural.

Als fogatges de 1360 i 1497 ja hi apareix el nom Pareras, pel que l'origen del nom podria ser anterior. L'actual mas va ser construït en època moderna, és possible que sobre un mas més antic. El cognom Pareras es va mantenir entre els seus habitants fins el segle XIX, tot i que en l'actualitat encara pertany a la mateixa família. Des dels seus orígens, es troba inclòs dins la parròquia de Fogars.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Campins (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.