Can Patxot o Torre Mariona
Fogars de Montclús

Per la pista que surt uns 250 m després del PK 2 de la carretera BV-5119.

Josep Danés i Torras, arquitecte.
    Normes Subsidiàries de Fogars de Montclús.
    Diputació de Barcelona
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, formada per planta baixa i dos pisos, amb una torre annexa de planta quadrada i solana porticada. El carener de la coberta és a dues vessants. Les finestres són de llinda carrada.
    En destaca la façana principal, amb el portal d'arc de mig punt adovellat, on hi ha una inscripció: "Hostes vindran que de casa us trauran - 3 d' agost de 1936 - Adéu-siau".
    Hi ha un rellotge de sol a la façana sud, construït l'any 1931, que marca amb exactitud el temps solar i els canvis dels signes zodiacals en relació amb les estacions de l'any. Hi ha un altre rellotge construït l'any 2009 a la façana nord, on no arriba el sol, que recupera una idea del Rafael Patxot, per recordar que el sol és sempre present i si la Terra fos transparent, veuríem el sol sota els nostres peus.
    És una casa senyorial destacable tant per les seves considerables dimensions, com pels seus singulars elements arquitectònics, és a dir, la torre, els porxos i les galeries.
    Actualment és un dels equipaments del parc natural del Montseny. A la planta baixa hi ha la zona museïtzada "Univers Patxot", on s'exposa una visió de l'obra científica i de mecenatge de Rafel Patxot: l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, etc. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca. La seu administrativa del parc es situa a la primera planta i part de la segona.

Inventari del patrimoni construït del Montseny: 08081201
    Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Fogars de Montclús) número 412.

Fou construïda entre els anys 1927 i 1931 per encàrrec de Rafel Patxot i Jubert a l'arquitecte noucentista Josep Danès i Torras, com a residència d'estiu. L'arquitecte va emprar els principis estètics dels seus estudis sobre arquitectura popular.
    L'any 1936, en esclatar la Guerra Civil, i abans de fugir a l'exili, Patxot va fer gravar a les dovelles del portal: "Hostes vindran que de casa us trauran - 3 d' agost de 1936 - Adéu-siau".
    La casa va romandre abandonada durant diverses dècades fins que va ser adquirida i restaurada per la Diputació de Barcelona, gràcies a la donació que en va fer Rafael Carreras Patxot, net de Rafel Patxot i Jubert.

- AJUNTAMENT DE FOGARS DE MONTCLÚS (1992) Catàleg d'edificis i conjunts històrics i monumentals de les Normes Subsidiàries. Fogars de Montclús.
    - MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
    - OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona