Can Negre
Rupit i Pruit

Plaça dels Cavallers, 6
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit, sota el nivell de circulació de la plaça

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta més o menys rectangular, assentat damunt de la roca natural de la zona i situat per sota del nivell de circulació de la plaça i del carrer del Fossar. S’hi accedeix mitjançant unes de pedra descendents que el comuniquen amb la plaça. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants disposada a diferent nivell, amb el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de bigues i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. La construcció està segregada en dos habitatges independents: el número 7 correspon a la casa de can Pahisa i el número 6 a can Negre (o Bonegre).

Can Negre està distribuït en soterrani, planta baixa, dos pisos i golfes, amb la façana principal orientada al sud-oest i reformat. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Algunes de les finestres tenen els ampit motllurats i en d’altres han estat restituïts. Destaca el balcó simple del tercer nivell, amb la llosana sostinguda amb mènsules de fusta i la barana de fusta també. Al seu costat hi ha una finestra simple amb dues peanyes motllurades de pedra, situades a banda i banda de l’ampit. L’obertura del pis superior, de majors dimensions que la resta, està delimitada amb una barana de fusta, amb la llinda de fusta també. La façana de llevant, orientada al jardí lateral, presenta obertures rectangulars emmarcades amb pedra (tot i que majoritàriament restituïdes) i dos balcons correguts situats als pisos superiors, amb les llosanes sostingudes amb mènsules i les baranes de fusta. L’espai del jardí està delimitat amb un gran mur de pedra.

En general, la construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides disposada en filades més o menys regulars.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Bonegre.