Can Mònic
Granollers

Al sector nord del nucli antic de Granollers

XVII-XX
    J. García de Alcañiz (arquitecte)
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Casal que té el seu origen en una masia del segle XVII, reconstruït totalment l’any 1943 en un estil pairal tradicional i avui convertit en un centre geriàtric. Es tracta d'una construcció aïllada amb teulada a quatre vessants. Està rodejada per un ample pati, delimitat per una tàpia d'obra en la qual hi ha una portalada amb arc rodó i coronament de teuladeta a doble vessant. Entre l'arc i el coronament hi ha una inscripció amb el nom de la masia i els anys de construcció i reconstrucció.

L'edifici té planta baixa i dues plantes pis, a més d'una torre mirador. La façana principal s'estructura en diversos eixos de composició amb buits verticals. La força compositiva està desequilibrada cap el costat esquerra, des del punt de vista de l'espectador, amb la col·locació en aquest angle de la torre mirador i la porta principal d'entrada amb arc dovellat. Les finestres de la porta principal són de llinda plana amb persiana enrotllable. A la segona planta, a més, hi ha una galeria coberta. A la façana de nord, a la torre hi ha amples balcons amb brèndoles de ferro forjat i suports del mateix material.

També és interessant el jardí amb arbres, especialment pins de capçada regular, així com una font-pou amb un plafó de rajoles policromes.

A la façana conserva un escut amb la següent inscripció: MDCLXI – CAN MONICH – RECONSTRUIDA MCMXLIII. Arquitecto J. García de Alcañiz.

Aquest edifici té el seu origen en una antiga masia. Segons informacions de diverses inscripcions que es troben a la mateixa casa, la masia hauria estat construïda l’any 1661 i reconstruïda totalment el 1943. En una de les inscripcions es diu que l’arquitecte de la reconstrucció fou J. García de Alcañiz. Amb aquesta intervenció es recreava una casa pairal tradicional amb certes característiques senyorials. L'any 1993 la casa va ser habilitada i convertida en un centre geriàtric, per la qual cosa es va construir una nova edificació a migdia.

El nom de la casa sembla provenir del cognom del propietari (GARCIA-PEY, 1990).