Conjunt de can Mònic
Granollers

Carrer del Primer Marquès de les Franqueses, 123 - 145
    Al sector nord del nucli urbà de Granollers

Noucentisme
    Manel Joaquim Raspall i Mayol (arquitecte)
    BCIL
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-091. Protecció de tipus II: Conservació amb reforma condicionada.
    Ajuntament de Granollers
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de sis edificis alineats i aïllats que formen una petita colònia de principis de segle XX destinada a habitatges per a obrers, actualment convertit en un equipament municipal. Es una obra bàsicament noucentista, de l'arquitecte Raspall i Mayol, però amb alguns elements que recorden encara el llenguatge modernista.

Cadascun dels edificis acull dos habitatges bessons i simètrics segons un eix. Consten de planta baixa amb coberta de teula àrab, a dues vessants, acabada amb imbricació perimetral de totxo a sardinell. Les façanes són planes, arrebossades, i es recolzen sobre un sòcol de paredat comú, coronat per una fina imposta de totxo que enllaça amb l'ampit de les finestres. Les finestres segueixen un llenguatge que recorda encara el modernisme. Es composen simètricament segons dos eixos amb buits de proporcions verticals, emmarcats amb totxo vist, amb llinda triangular amb clau i salmer de pedra. Són protegides per reixes de ferro treballades mitjançant senzills dibuixos geomètrics de llenguatge noucentista. En el terç de dalt de les finestres hi ha una imposta ceràmica emmarcada amb doble filet de maó vist. Per sobre, cal assenyalar els buits de ventilació de sotacoberta.

El conjunt inclou un edifici aïllat dedicat a transformador elèctric que descrivim en una fitxa apart. Al seu darrere les cases tenien horts i estaven envoltades de patis amb jardins.

El promotor de les sis edificacions que formen aquesta petita colònia, dedicada a famílies obreres, va ser Jaume Corbera i Tiana (1846-1927), empresari granollerí enriquit arran de l'auge de la indústria tèxtil. El conjunt es va construir l'any 1923, sota projecte de l'arquitecte Manel Joaquim Raspall i Mayol. Es tracta de l'únic conjunt d'habitatges que construí aquest arquitecte al llarg de tota la seva trajectòria. Actualment el conjunt acull el Centre d'Atenció Integral a les Famílies, un equipament de l'Ajuntament de Granollers inaugurat el 2007. Prèviament s'hi va portar a terme una intervenció de rehabilitació.

PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.

REGÀS, Ricard; BLANCAFORT, Àlex (2014). Modernisme d’estiueig. Vallès oriental. Consell Comarcal del Vallès oriental. (https://www.visitgranollers.com/wp-content/uploads/2022/07/GuiaModernisme-Granollers-H-baja.pdf )