Casa Margarit
Granollers
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici d'habitatges entre mitgeres influït vagament per l'estètica modernista.
És una edificació de planta baixa i dues plantes pis, amb coberta de teula àrab a dues vessants. La façana és plana, estucada i esgrafiada, coronada per un capcer de perfil trencat i sinuós. En destaca el conjunt de balcons amb treballades reixes de ferro forjat a cop de fuet. La façana té una composició simètrica segons dos eixos, amb buits de proporcions verticals d'arc escarser, emmarcats amb motius vegetals esgrafiats sobre les llindes. Les obertures són tancades amb persianes de llibret mòbil. La planta baixa està estucada amb especejament en forma de carreus. La finestra es troba protegida per una treballada reixa de ferro.
Es desconeix l'arquitecte d'aquesta construcció, però per l'ús dels elements formals i decoratius s'ha atribuït a M. Raspall (CUSPINERA et alií, 2001).
Història
Aquest carrer en un principi estava dedicat a Isabel II i el 1866 es va denominar Joan Prim.
El 19 d'agost del 1842 el general Prim (que aleshores s’introduïa en el món de la política) havia visitat Granollers. Fou rebut solemnement amb la banda del batalló de la caserna, en agraïment per la gestió del traçat de la carretera (BAULIES, 1986b).
La carretera era el nou vial que travessava el casc urbà i que impulsà el creixement del primer eixample de Granollers, a finals del segle XIX. En aquesta via hi trobem representats els principals moviments arquitectònics dels darrers cent anys. Aquest edifici en concret, dels als anys 1910-20, està influït per l'estètica modernista. Segons dades del cadastre, no sempre fiable, fou bastit el 1911.
El treball de forja va fer-se a Can Guidons de Granollers (GARCIA PEY, 1990).
Bibliografia
BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b). "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", a Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura.
CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001). Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.
GARCIA-PEY, Enric (1990). "Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura", a Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.
PATRIMONI (1985). Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.