Can Mayol
Granollers

    Vallès Oriental
    Camí de can Mayol (Palou)
    Emplaçament
    Palou. Sector sud del terme municipal
    115

    Coordenades:

    41.585249419479
    2.2803599619032
    440015
    4603979
    Número de fitxa
    08096 - 343
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Catàleg de masies i cases rurals del sòl no urbanitzable (2012). Identificador 133.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000609300DG40C0001RS
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de dimensions mitjanes que ha conservat força íntegrament la tipologia constructiva originària. Es troba prop del nucli de Palou, envoltada per un grup de cases que actualment formen el barri de can Mayol.

    És una edificació de planta rectangular, ampla i curta, que presenta planta baixa, pis i golfes sota el carener, amb coberta a dues vessants de teula àrab. La façana s’estructura en cinc eixos simètrics de composició vertical, amb buits de proporció vertical. L'eix principal presenta un portal adovellat. La resta d'obertures tenen la llinda plana. Hi ha dos balcons amb brèndoles treballades, un a sobre de la porta principal i l'altre a l'extrem dret de l'edifici. Al costat d’un balcó conserva restes d’un rellotge de sol. L’interior adopta una estructura pròpia d’una masia de planta basilical.

    Al voltant del cos principal hi ha diverses dependències annexes. Al davant té una gran era enrajolada junt a diversos plàtans. Fins fa poc tenia una esvelta palmera davant la façana.

    Palou havia estat un municipi independent fins que l’any 1928 fou agregat a Granollers. S’hi conserven diverses masies aïllades, d’origen medieval, algunes de notable interès. Als segles XIX i XX van anar sorgint un bon nombre de cases de pagès més petites que es troben agrupades més o menys en barris o carrers. Són els barris de can Mayol, can Giró, can Tries, can Bou, Sant Julià, el Junyent, Sant Salvador, can Tinet, Sant Josep, Sant Joan, can Torres o cal Rei. I a la zona central de la plana s’estén un petit nucli compacte entorn de la parròquia.

    La masia de can Mayol que avui es pot veure sembla obra, majoritàriament, dels segles XVIII i XIX. Era una de les masies importants de Palou, i les seves terres anaven des de la riera fins més enllà de la via del tren (GARCÍA-PEY, 1990). El barri que s’hi ha format és fruit de la subdivisió de la casa pairal. És format per les cases de can Casaca, can Mayol, can Ramon de can Mayol -a la mateixa casa- i ca la Pepa, en una casa del davant (GARCÍA-PEY, 1990).

    GARCIA-PEY, Enric (1990). Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.