Can Manel
Vilanova de Sau

Sant Pere de Castanyadell
    Al nord de Sant Pere de Castanyadell. A l'esquerra del torrent de Sot de Basses

XVI
    Regular
    Tot i que estructuralment es troba en bon estat, l'exterior presenta símptomes de deteriorament que cal tenir en compte en un futur per tal que no s'agreugi l'estat de l'edifici.
    08304A010000170000TQ
    Joan Casas Blasi

Petita masia de planta rectangular, les mides són 7 x 5 metres. La superfície total és de 70 m2 i la coberta de 35 m2.
    Presenta una coberta amb la teulada a dues vessants. Consta de planta baixa i pis o golfes.
    Adossat a la part de llevant hi ha un cos amb l'antiga funció de quadre. Ara es troba descobert i es pot observar la presència d'un antic forn aterrat.
    Actualment per accedir a l'interior hi ha dues portes, una a ponent i l'altre a migdia amb la llinda de fusta.
    A la paret de ponent hi dues finestres emmarcades amb pedres.
    El parament està format per filades de pedra irregulars unides amb morter de calç. El tipus de pedra és sorrenca donant un color típicament vermellós. També s'ha utilitat granit, pròpia de
    Les Guilleries.

Masia situada dins el terme de l'antiga parròquia de Sant Pere de Castanyadell, que junt amb les parròquies de Santa Maria de Vilanova, Sant Romà de Sau, Sant Andreu de Bancells i Sant Martí de Querós formaven part del terme civil de Sau.
    Al segle XVI aquesta parròquia comptava amb 6 o bé 7 famílies, en les quals Can Manel no s'hi troba documentada, de manera que la seva construcció ha d'ésser posterior a aquesta data. També corrobora aquesta hipòtesis el fet que no figura amb aquest nom als fogatges del 1553. Amb aquest nom no la trobem fins el Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860, que diu que és una casa situada a 6 km de la capital de l'Ajuntament, un edifici de dues plantes, habitat
    constantment.
    Entre el segles XVII i XIX Castanyadell gaudeix d'un augment demogràfic. Al segle XIX comptava amb 19 famílies.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.