Can Malgarça
Vilanova de Sau

Can Malgarça s/n
    A la dreta del camí de Vallclara, a la zona coneguda com a Sot de l'Abadia

Regular
    Tot i que estructuralment es troba en bon estat, l'exterior presenta símptomes de deteriorament que cal tenir en compte en un futur per tal que no s'agreugi l'estat de l'edifici.
    08304A011000050000TR
    Joan Casas Blasi

Mas compost per una planta baixa i pis.
    Presenta la coberta amb teula aràbiga a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana. La teulada està molt allargada per cada banda, i al costat dret i ha adossat el paller, que és obert i amb la teulada a una vessant.
    A la façana principal i centrat en relació al carener s'hi troba el portal que és rectangular adollat.
    Diverses finestres es reparteixen per la façana i la característica comú de totes elles, és que són d'obra antiga.
    La superfície total de l'edifici és de 366 m2, i la superfície coberta de 183 m2.

La masia està situada dins la demarcació de l'antiga parròquia de Vilanova de Sau. Dins del terme civil de Sau. Aquest terme a partir del XVI comença a experimentar un creixement demogràfic que culminarà al segles XVIII i XIX. Al període comprés entre aquests quatre segles passarà de tenir 11 masos a tenir-ne 101. Deu de tractar-se d'una de les moltes masies que s'edificaren al segle XVIII.
    Les primeres dades que tenim són del segle XIX, quan el Nomenclàtor la defineix com Alqueria (casa de labor), que situada a 10 km de la capital de l'ajuntament, és una casa de dues plantes, habitada constantment.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.