Can Just
Taradell

XVI-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Ajuntament de Taradell. C. de la Vila, 45. 08552 Taradell
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Can Just és una masia construïda vers el segle XVI, que va ser ampliada al segle XVIII amb la construcció d'un cos lateral de major alçada. A finals del segle XX va ser reformada, tant pel que fa a la coberta com als espais interiors.
    És un edifici de planta rectangular construït aprofitant el desnivell del terreny. Està definit per dos cossos superposats, dels quals el de ponent és superior en alçada. Consten de planta baixa i pis i tenen cobertes independents a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El cos principal té un portal d'arc pla de pedra carejada, i un finestral a sobre de les mateixes característiques, tot i que la llinda fou mutilada pel recreixement de la teulada. A l'altre cos hi ha una finestra d'arc pla de pedra carejada al pis, i la resta són d'arc pla arrebossat o amb llinda de fusta, disposades de forma aleatòria. El tractament exterior dels murs és arrebossat, excepte a la part superior on s'observa el maó de l'ampliació, i el ràfec està acabat amb una imbricació de teules ceràmiques. Al costat del segon cos hi ha un petit cos annex. L'interior ha estat molt reformat i només en destaca la boca del forn de pa.

En aquest indret hi havia existit un molí derruït que al segle XVI el rector de Taradell hi va establir a Pere Madriguera. En aquest moment, no el va acabar de reconstruir, però es devia fer poc després, ja que l'any 1705 apareix amb el nom del Molí d'en Santmiquel, pel moliner que hi treballava. Al llibre de "Les masies de Taradell" s'identifica aquest molí amb el que després seria Can Just, que també s'havia conegut per Ca la Grossa. L'any 1983 va ser adquirida per l'Ajuntament de Taradell, qui poc després va cedir el local a l'entitat Agrupament Escolta Rocaguinarda, el Cau.