Can Horta
Sant Mateu de Bages

    Bages
    Demarcació de Mejà
    Emplaçament
    Ctra. BV-3002, al km. 6,1 camí direcció nord fins raval Mejà i continuar camí E i N uns 1300 m
    569

    Coordenades:

    41.85809
    1.68365
    390740
    4634858
    Número de fitxa
    08229 - 476
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Una part dels coberts en semi-ruïna
    Protecció
    Legal
    Catàleg de masies (núm. 137)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    002100300CG93E0001AB
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de dimensions mitjanes, emplaçada a l'extrem dels plans anomenats d'Horta, al nord del raval de Mejà. Consta d'un cos residencial de planta irregular, més o menys quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes), així com diversos coberts aïllats, fets amb pedra, que es situen a llevant i formen una mena de clos tancat amb un portal. La resta de construccions formen part ja d'una granja moderna. La façana principal, encarada a llevant, sembla bastida en diferents fases. Al centre hi trobem un portal adovellat, acompanyat de diverses finestres de distribució irregular, emmarcades amb llindes i brancals de pedra. La masia va anar-se desenvolupant en diferents fases constructives, però sembla que a principis del segle XVIII ja abastava més o menys el volum actual, segons es desprèn de les inscripcions en llindes. A les façanes de ponent i nord és on millor es pot observar el parament dels murs, fet de maçoneria, amb diverses refeccions i amb algun tram que conserva l'arrebossat tradicional. Les finestres són de diferents mides i tipologia. L'interior de la casa ha conservat molt bé les característiques tradicionals, sobretot gràcies al fet que ha patit poques reformes modernes. Els coberts que s'aixequen a llevant són força interessants, tot i que alguna part es troba en estat de ruïna i d'altres s'han reutilitzat en l'explotació agropecuària moderna.

    Inscripció en una llinda a la façana principal: 1781
    Inscripció en una llinda de fusta a la façana principal: 1752
    Inscripció en una llinda a la façana de ponent: 1854
    Inscripció en una llinda a la façana de ponent (costat nord): 1713
    Informació oral facilitada per Pepita Miralles

    Segons les inscripcions conservades a can Horta el 1713 ja era un casal gairebé de les dimensions actuals, però l'origen d'aquest mas és força més antic. En aquesta època la família dels propietaris encara portava el cognom Orta. L'any 1815 Francesc Orta va fer construir la capella situada a uns metres de la casa. Posteriorment, el propietari era Andreu Orta, casat amb Maria Divins. El seu fill hereu fou Francesc, que va morir solter, de manera que la propietat passà al seu germà Fèlix. Fèlix es casà amb Mercè Miralles Malaganya, però novament el matrimoni no va tenir fills i la propietat passà al germà de Mercè: Joan Miralles Malaganya, el qual era fill de Mujal i vivia a Palà Vell; estava casat amb Josepa Fornells. Des d'aleshores els Miralles han mantingut la propietat de can Horta. El següent hereu fou Celestí Miralles Fornells, casat amb Dolors Vidal Pintó. El matrimoni només va tenir una filla, que és l'actual propietària: Josepa Miralles Vidal (Pepita). Es casà amb Andreu Cirera Graell i ha tingut dos fills: Joan i Elisabet.

    CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 30.
    GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm. 137).