Església de Sant Andreu d'Horta
Sant Mateu de Bages

Masia de can Horta. Demarcació de Mejà
    Ctra. BV-3002, al km. 6,1 camí direcció nord fins raval Mejà i continuar camí E i N uns 1300 m

Jordi Piñero Subirana

Petita capella i cementiri particular de la masia de can Horta, al raval de Mejà. La capella es troba uns 100 m al sud-est de la masia. És una edificació aixecada el 1815 i de característiques senzilles. És d'una sola nau, de planta rectangular i sense absis. La façana principal, encarada al nord-oest, presenta un portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra. Al seu damunt hi trobem dos òculs i un petit campanar d'espadanya. Els murs són de maçoneria, amb carreus de pedra picada a les cantoneres. La construcció no té cap més obertura ni element decoratiu, excepte un senzill ràfec sota la teulada. L'interior és cobert amb volta de llunetes. A la part posterior hi ha adossat un petit cos corresponent a la sagristia i el cementiri, consistent en un bloc de nínxols que pertanyen tots a la família propietària de la masia.

A la llinda del portal de la capella: Francisco Horta per Ms Ribera. 1815
    Al portal del cementiri: 1883.

La capella fou construïda principalment per la dificultat de comunicacions amb la parròquia de Torroella. Segons la inscripció del portal la construcció es va fer el 1815 per iniciativa del propietari de la masia de can Horta, Francisco Horta. L'esment a "Ms Ribera" tal vegada fa referència al mestre de cases que la va construir. Segons es diu, la dedicació a sant Andreu ve perquè algun membre de la família portava aquest nom. El cementiri es construí una mica més tard, el 1883. Durant la Guerra Civil de 1936 la capella fou profanada i es destruïren les imatges originàries. Les actuals van ser reposades posteriorment. D'aquesta església es conserven uns goigs dedicats a Sant Andreu que tradicionalment s'hi cantaven. Recentment la masia d'Horta ha estat incorporada a la parròquia de Salo. Actualment només s'hi diu missa un cop a l'any, per la festivitat de Sant Andreu.

CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 30