Can Gurri (jaciment)
Lliçà de Vall

Sector nord-est del terme municipal. Barri del Pla, vora can Gurri
    Carretera C-155, al km 14,4, camí en direcció sud (Camí de la Marineta), uns 200 metres.

IIaC - VdC
    L'estat de conservació del jaciment és desconegut
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment que es coneix tan sols per la troballa en superfície de material arqueològic d’època romana, a l’entorn de la masia de can Gurri. En aquest indret s’hi han localitzat fragments aïllats de tègula i àmfora.

L’indret es troba a la vora del riu Tenes i era també el lloc per on transcorria la via romana coneguda com dels Vasos Apol·linars o de Vicarel·lo. Aquest camí feia un recorregut interior a través de la depressió prelitoral del Vallès. Venia de Girona i passava per la Vila Semproniana (Granollers) en direcció a Arragonem (Sabadell) i Ad-Fines (Martorell). En el tram de Lliçà de Vall aquesta via devia fer un itinerari transversal semblant al del posterior camí ral de Sabadell a Granollers, que coincideix força amb l’actual carretera C-155. En aquest sector, però, passaria lleugerament al sud de can Gurri.

Tot això apunta a l’existència d’una possible vil·la romana anterior a la masia i, per les característiques de l’indret, es pot deduir que el nucli estaria situat al subsòl de l’actual masia o molt a prop.

ESTRADA GARRIGA, J.; VILLARONGA, L. (1967). La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona). Barcelona: I.P.A, 1967. ((Monografías XXVIII); XXVIII). Separata de la revista "Ampurias".

ESTRADA, J. (1955). Síntesis arqueológica de Granollers y sus alrededores. Museu de Granollers, Granollers.