Can Coll (jaciment)
Lliçà de Vall

    Vallès Oriental
    Entorn del jardí de la masia de can Coll. Avinguda del Pla, s/n
    Emplaçament
    Carretera C-155 (Avinguda del Pla), al km. 13,7 trencall sud
    105

    Coordenades:

    41.58465
    2.24035
    436680
    4603941
    Número de fitxa
    08108 - 24
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    IIaC - VdC
    Estat de conservació
    Regular
    L'estat de conservació d'aquest jaciment es desconeix, probablement ha estat força arrasat
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 1961
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Lliçà de Vall
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Jaciment que es coneix tan sols per la troballa de material arqueològic superficial i que va donar a conèixer Josep Estrada entorn de la dècada de 1970. Concretament, en els camps i la zona més propera als murs que tanquen la casa de can Coll s’hi van localitzar alguns fragments de teula romana (tegula). Avui en aquest indret hi ha el jardí de can Coll.

    Cal dir que l’indret era estratègic perquè es trobava vora una cruïlla de la via romana anomenada dels Vasos Apol·linars, que feia un recorregut més interior que la Via Augusta, passant a través de la depressió prelitoral del Vallès. Venia de Girona i passava per la Vila Semproniana (Granollers) en direcció a Arragonem (Sabadell) i Ad-Fines (Martorell). En el tram de Lliçà de Vall aquest camí devia fer un itinerari semblant al del posterior camí ral de Sabadell a Granollers, que coincideix força amb l’actual carretera C-155 i que passaria lleugerament al sud de can Coll.

    Per aquest indret hi devia passar un altre camí, de caràcter secundari, que seguia en paral·lel a la riera de Merdans. Passava vora el Castell de Lliçà de Vall (a un quilòmetre de distància), que és una torre d’origen romà, i la cruïlla d’aquests dos camins es devia trobar vora can Coll.

    Així mateix, en època medieval en aquest lloc hi havia una capella dedicada a Sant Joan, que ja està documentada l’any 1009, i també el mas de can Coll, que devia originar-se en aquesta mateixa època i va esdevenir el més important del terme de Lliçà de Vall, amb estretes vinculacions amb el castell.

    Per tot això, el més probable és que en aquest indret hi hagués algun tipus d’assentament romà, probablement una vil·la, i que les seves restes es trobin al subsòl de la masia.

    ESTRADA GARRIGA, Josep. Notas arqueológicas inéditas del Vallès Oriental.

    ESTRADA, Josep (1969). Vías y poblamiento romanos en el territorio del Área Metropolitana de Barcelona. Comisión de Urbanismo, Barcelona.