Can Gol
Santa Maria de Miralles

National Monument Record
    Defensa
    BCIN 1417MH R-I-51-5703 pel decret castells 1949;NNSS Ajuntament 2002
    F. Xavier Menéndez

Ruïnes d'un gran casal (450 m2) de varies plantes, del que només queden algunes parets, i envoltat d'altres edificis i coberts, a banda i banda del camí. L'edifici situat més a llevant correspondria a un molí d'oli. L'edifici principal (que seguiex una orientació NO-SE) presenta grans finestrals amb arc de maons rebaixat. S'aprecien altres finestres quadrades i un forn. En planta baixa s'adivina el celler, amb un arc rebaixat de maons; en una de les parets es conserva un boix corresponent als cups de vi. Un altre dels edificis consisteix en un cos rectangular d'us industrial que presenta tres petites troneres. Més allunyada, al sud, cap a la vall, hi ha restes del que podria haver estat una pallissa. Murs de 60 cm. gruix. Paraments de pedra amb morter de calç i elements ceràmics.

Es situa a 70 m. a ponent de l'església, i als peus del castell per la part oest, a 32 m de la muralla del recinte sobirà.. S'hi arriba seguint seguint un camí des de l'esglèsia, que després de Can Gol també duu fins el castell. Sembla que es tractava d'un edifici isolat i aïllat respecte del Poble vell, possiblement construit amb posterioritat a aquest. Protecció: l'hem posat com a BCIN per que la casa està dins del recinte del Castell (si més no de la part jussana), que està declarat BIC pel decret de castells 1949

Formava part del Poble Vell de Miralles, dins el recinte jussà del Castell, que fou abanadonat a finals del segle XIX

Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona (2015). Pla director del Conjunt Monumental del Castell de Miralles. Barcelona, desembre 2015 (Equip redactor: Forgas Arquitectes. Joan Forgas Coll, arquitecte. Anàlisi històrica: Júlia Miquel López (Arqueòlegs.cat).