Cal Tarragó
Santa Maria de Miralles

National Monument Record
    Domèstic
    BCIN 1417MH R-I-51-5703 decr. castells 1949;NNSS Ajunt.2002; Cat. Mas6
    F. Xavier Menéndez

Edifici composat de dos cossos rectangulars i altres de complementaris. El principal està orientat nord-sud, amb planta baixa, planta pis i golfes, i coberta a doble vessant, orientada nord-sud, el carener paral·lel a la façana principalLa façana dona a migdia. La porta està definida per un arc de mig punt amb brancals i dovelles de pedra. Presenta una finestra quadrada just a sobre, que correspon a la planta pis. La resta de finestres estan enmarcades d'obra. Tots els paraments són de pedra vista i segons la propietat, són producte de remontar modernament les parets originals, de manera que els sócols són originals fins a una alçada considerable. A l'esquerra de la porta s'adossa sobre la façana un cos quadrat que podria correspondre a l'emplaçament de l'antic cup. En un altre sector de l'edificació es dreça una estructura similar, que podria correspondre a un segon cup.

També conegut per Ca l'Escolà. Està situat a llevant de l'Església. Al pati es conserven un seguit d'elements mobles de pedra: una peanya o llosana de balcó decorada per tres costats amb motllura, posada sobre un fragment de corró cilíndric força gruixut; 2 corrons més; 1 possible bugader o pica d'oli, circular, que no és d'aquesta zona; 5 guardarrodes. Protecció: l'hem posat com a BCIN per que la casa està dins del recinte del Castell (si més no de la part jussana), que està declarat BIC pel decret de castells 1949

La casa correspon a l'antiga casa de ca l'Escolà que hi havia al Poble Vell. Es tracta de la única casa existent actualment al recinte jussà del Castell, reconstruïda seguint el perímetre exacte de l'antiga casa de ca l'Escolà, avui coneguda com Can Tarragó. Un cop abandonat el Poble vell, la familia va fer la nova casa a la carretera C-37, a principis del S. XX, just davant del camí que des de la carretera duu al castell, i que va heredar l'antic nom de quan estava al Poble Vell, Can Escolà (fitxa num. 9). Actualment és un restaurant.