Can Gleies
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 1
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit

Renaixement
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dos vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de plaques ceràmiques sostingut amb mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Presenta un gran portal d’accés d’arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. Al seu costat destaca un portal d’obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana monolítica gravada amb la inscripció “D. FRANCISCO GARGANTA”, l’any 1688 i decorada amb una creu del temple damunt del Calvari emmarcada amb el monograma de Jesucrist “IHS”. Les obertures dels pisos superiors es corresponen amb finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i les llindes planes, algunes d’elles amb els ampits motllurats. De la primera planta destaquen les dues finestres d’estil renaixentista, amb guardapols superiors i els brancals decorats amb motius arquitectònics i geomètrics. La central té sortida a un balcó simple amb la llosana bastida amb rajoles de ceràmica vidrada i decorada amb motius geomètrics. Del segon pis destaca la finestra de l’extrem de llevant, amb la llinda decorada amb un relleu d’arc apuntat. Pintat al bell mig del parament destaca un rellotge de sol quadrat, amb el gnòmon de vareta i datat l’any 1935.

Adossat a l’extrem de ponent de la façana principal hi ha un petit volum de planta rectangular, amb la coberta plana i distribuït en soterrani, planta baixa i pis. Presenta obertures rectangulars reformades a la planta baixa i una galeria oberta a l’exterior al pis superior. La galeria està coberta amb un sostre de biguetes de ferro i revoltons, sostingut amb pilars bastits amb carreus de pedra i una columna helicoïdal de pedra artificial. L’accés al soterrani es fa mitjançant un petit portal d’arc de mig punt situat al costat de la font del carrer del Fossar.

Tota la construcció està bastida en pedra, amb els paraments arrebossats i emblanquinats i les cantoneres del volum auxiliar embellides amb carreus de pedra ben escairats.

Cap als anys 80 del segle XX, l’edifici era la seu d’una cansaladeria.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U14.