Habitatge al carrer del Fossar, 3
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 3
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, assentat damunt la roca natural de la zona i completament reformat. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un gran ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules també de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. A la planta baixa hi ha dos portals d’accés a l’interior, als que s’accedeix mitjançant unes grans escales de pedra que salven el desnivell existent respecte al nivell de circulació del carrer. El portal principal presenta la llinda gravada amb l’any 1658 i decorada amb una creu llatina central damunt del Calvari. Al primer pis hi ha una finestra simple amb l’ampit motllurat i un finestral amb sortida a un gran balcó corregut de fusta, amb la llosana sostinguda amb mènsules treballades. El mateix esquema es repeteix a la planta superior, tot i que el balcó és simple i la finestra compta amb un gran ampit motllurat.

La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Panart.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U15.