Habitatge al carrer del Fossar, 5
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 5
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta més o menys rectangular, assentat damunt la roca natural de la zona. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un gran ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules també de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. La planta baixa compta amb un gran portal d’accés a l’interior, al que s’accedeix mitjançant unes escales de pedra que salven el desnivell existent respecte al nivell de circulació del carrer. Presenta una gran llinda gravada amb el monograma de Jesucrist “IHS” coronat amb una creu llatina (a mode de creu del Calvari) i la inscripció “TONI VIT 1605”. Al seu costat hi ha una placa amb el nom de la casa (can Banús) datada l’any 1963 i un escut de pedra amb el símbol del Collsacabra. Al primer pis s’obre un finestral que té sortida a un balcó simple de fusta, amb la llosana sostinguda amb mènsules treballades. Al seu costat, i pintat damunt d’un fragment de revestiment arrebossat i emblanquinat, hi ha un rellotge de sol quadrat, amb el gnòmon de ferro, les xifres romanes i dues inscripcions: “MCMXCVII” i “SOL LUCIT OMNIBUS”. A la part inferior del rellotge hi ha la inscripció “M. BANUS ME FECIT”. La segona planta compta amb una finestra simple amb l’ampit motllurat i una petita barana de ferro decorada.

La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars. Al capdamunt del parament hi ha dos fragments de revestiment emblanquinat, mentre que a la part inferior destaca un banc de pedra adossat al mateix.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Banús.

Segons les informacions orals obtingudes, aquest habitatge formava part de l’edifici de can Serra que integrava els actuals nº 5, 7 i 9 del carrer del Fossar. L’escut de pedra del Collsacabra fou esculpit pel sr. Miquel Banús.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm identificació U16.

Font: informació oral del sr. Marc Banús [Entrevista: 09-05-2021].