Can Garriga
Caldes d'Estrac

  Maresme
  Passeig dels Anglesos, 31 (08393 Caldes d'Estrac)
  Emplaçament
  Sortint de la plaça de les Barques, a mà esquerra (banda mar).

  Coordenades:

  41.5665
  2.52192
  460139
  4601757
  Número de fitxa
  08032 - 58
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Neoclàssic
  Eclecticisme
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Coberta en molt bon estat, i estructura, façana i conjunt en bon estat.
  Protecció
  Legal
  nº1en el Pla Gral. Municipal
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 24602DG6002A
  Autoria de la fitxa
  Octavi Mallorquí Vicens

  Torre d'estiueig de semisoterrani, planta baixa i dues plantes amb jardí. Palauet d'estil neoclàssic afrancesat. La construcció és aïllada, envoltada de jardí. La façana principal està orientada en sentit sud-est, de cara a la mar. El cos central de l'edificació sobresurt de la resta de la façana. La planta baixa presenta varis accessos, el primer pis destaca per un balcó amb baranes d'aspecte neoclàssic, centrat, i finestres laterals. La segona planta té un altre balcó del mateix estil que l'anterior, però, en aquest cas, amb continuïtat a tota la façana, amb finestres d'arc de mig punt, mansardes i al capdamunt coberta de pissarra. La façana posterior, que dóna al carrer Ciutat de La Paz, crida l'atenció, tot i mantenir el mateix estil de la part davantera, per una certa anarquia de les finestres que hi trobem, sobretot perquè s'observa que algunes de les obertures que s'han fet no mantenen l'estètica original, és a dir, es veuen massa modernes i sense cap tipus d'interès artístic. Les façanes laterals sí que han mantingut l'estil neoclàssic en finestres i balcons, i només destacaríem com a afegit modern la presència de tendals de color blau. Respecte al tancament de la finca, cal assenyalar el mur de pedra exterior al voltant de tota la torre, amb porta d'entrada principal allargada i de ferro. La vegetació del jardí és molt abundant, i podríem destacar-ne les varietat de plantes i l'arbrat. El jardí ocupa dues terceres parts de la finca.

  Sòl urbà, zona aïllada al Passeig Marítim. Inventariada amb el núm. 1 per l'article 55 de la Normativa del Pla General. Formen part del conjunt la casa 32 Passeig dels Anglesos i la casa 44 del carrer de la Ciutat de La Paz. Abans de la construcció de l'edifici núm. 30 del Passeig dels Anglesos havia format un conjunt de dues cases bessones anomenades Can Garriga i Can Mercè.

  Durant primers anys del segle XX, Enric Sagnier bastí dues cases bessones per a les germanes Mercè i Garriga. Durant la guerra civil espanyola (1936-1939) va ser la seu del consolat de la Gran Bretanya que, com moltes altres delegacions internacionals, havia fugit dels bombardejos que patia Barcelona. A mitjan anys seixanta del segle XX, es va enderrocar una de les dues cases, i només quedà l'altra dempeus fins als nostres dies.

  AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac.
  BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.
  CARNÉ I CABRÉ, J.(1995). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. Document Refós. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.
  GRAU MOLIST, L. (2004). L'estiueig a Caldes d'Estrac. Una aproximació. Caldae Aquae Núm. 2. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.