Can Galana
Folgueroles

Carrer de la Rambla, 8
    Emplaçament
    A l’extrem de llevant del nucli antic, formant cantonada amb el passatge que porta a la part posterior de l’església parroquial de Santa Maria

41.93877
    2.31986
    443618
    4643202
    08083 - 144
    Revestiments degradats
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Ref. Cad.: 3734709DG4433S
    Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner format per tres cossos adossats i amb un petit espai de pati posterior. El volum principal, de planta rectangular, presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb els careners paral·lels a les dues façanes vistes i un ràfec de maons sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta, disposat en tots dos paraments. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. En aquest parament, totes les obertures són rectangulars i tenen els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Cal exceptuar, però, la finestra balconera del pis superior, amb l’emmarcament arrebossat. A la planta baixa s’obren dos portals d’accés que comparteixen els brancal central. Al primer pis hi ha dos finestrals amb sortida a un balcó corregut, amb la llosana de pedra motlurada. La segona planta compta amb un antic finestral, actualment reconvertit en una finestra simple. En aquest mateix nivell, i pintats damunt del revestiment que cobreix el parament, hi ha dos rombes emmarcats de caire decoratiu. La façana lateral, orientada al passatge, presenta dues grans obertures rectangulars disposades als pisos superiors. Tot i que en l’actualitat estan tancades amb uns grans finestrals de vidre, en origen es corresponien amb dues galeries obertes a l’exterior. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides disposada irregularment i amb la cantonada embellida amb carreus de pedra. Tant la façana principal com els pisos superiors del parament lateral estan coberts amb un revestiment arrebossat.

La casa formava part del patrimoni de la família Serrabou i un dels seus masovers havia estat el secretari de l’ajuntament del municipi. A partir de l’any 1956 i fins el 1971, la casa fou l’habitatge del dr. Josep Maria Madrenas Sanz, que tenia el consultori a la planta baixa i la vivenda al primer pis. Aquest metge va cobrir la plaça sol·licitada per la Germandat de la Damunt, per tal de tornar a tenir un metge a la població. Va participar molt activament en la vida social del poble i, fins i tot, se li va dedicar un carrer que encara porta el seu nom.

La Falguera nº 41, 2014, p. 23.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.07.