Lloses de marge de ca l'Escultor
Folgueroles

    Osona
    Avinguda de l'Atlàntida, 15
    Emplaçament
    / A la banda de migdia del nucli antic, darrera de ca l’Escultor
    546 m.s.n.m

    Coordenades:

    41.93831
    2.31768
    443437
    4643152
    Número de fitxa
    08083 - 143
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Lleugerament inclinades i cobertes de vegetació
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 3533407DG4433S
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Conjunt de lloses situades a la banda de ponent de l’hort de ca l’Escultor, delimitant la parcel·la pel marge oest. Es tracta d’un conjunt format per set lloses de pedra rectangulars, anclades en vertical al sòl del terreny i disposades en filera. Cada llosa presenta una petita obertura rectangular situada al bell mig de la peça i un encaix rectangular a la part superior. Tot i que la seva funcionalitat no està clara, és probable que les lloses servissin per separar els diferents horts amb els que la zona estava parcel·lada. Els forats i encaixos que presenten les peces podrien servir per enllaçar tanques, delimitant d’aquesta manera les propietats i evitant-ne l’accés. Una altra possible utilitat d’aquestes lloses podria estar relacionada amb la vinya i el sistema d’emparrar els ceps.

    L’any 1803, Segimon Pujol i Santaló va vendre la casa familiar de ca l’Escultor per 1500 lliures a Jaume Planas. En aquest moment, la casa era habitada pel germà de Segimon, Josep Pujol i Santaló, el qual no estava d’acord amb la venda i va posar un plet contra el nou propietari, a qui no permetia segar el blat del camp que hi havia situat a la part del darrera de l’edifici. Aquest espai fa referència a l’hort de ca l’Escultor, on s’ubiquen les lloses. El plet no va prosperar, fou retirat i Josep Pujol marxà de Folgueroles el mateix any. Des de finals del segle XVIII, les terres del voltant de l’hort de ca l’Escultor pertanyien a la família Bru de Sala i estaven destinades a hortes. L’any 1937, aquests terrenys foren expropiats i s’hi obrí l’avinguda de l’Atlàntida.

    Font: informació oral del sr. xavier Roviró [Consulta: 09-11-2021].

    PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 83-105.

    VILAMALA, Joan (2010). “Dues cases relacionades amb els Pujol, escultors de Folgueroles. El Godaiol i Ca La Manyana”. La Falguera nº 32, p. 16.

    VILAMALA, Joan (2016a). “Josep Pujol i Santaló, el darrer escultor de Folgueroles”. Ausa, XXVII, núm. 177, p. 553.