Can Figueres, a prop de can Torrents
Palau-solità i Plegamans

    Vallès Occidental
    Can Torrents
    Emplaçament
    Als camps de conreu a l'entorn de can Figueres, a les proximitats de can Torrents.

    Coordenades:

    41.59395
    2.18607
    432165
    4605014
    Número de fitxa
    08156 - 128
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Romà
    Segle
    IIIaC-V dC
    Estat de conservació
    Dolent
    El seu estat de conservació és indeterminat, tot i que és probable que sigui dolent.
    Protecció
    Legal
    Catàleg de béns a protegir POUM (2015), nº 8.21. APA.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA.: 13964.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Es tracta d'un jaciment arqueològic del que es té coneixement per la troballa de materials arqueològics en aquest indret. Llaurant els camps de conreu de la masia can Figueres, situats a prop dels terrenys de can Torrents, Benet Sagués trobà dues gerretes romanes d'ofrena o enterrament, tanmateix no es localitzaren restes humanes ni cap tipus d'element atribuïble a un lloc d'enterrament. Es desconeix la data de la troballa. Els materials foren donats per Benet Sagués al Museu Parroquial de Palau-solità.
    Tanmateix, segons Estrada i Villaronga, en els terrenys de can Figueres s'hi van trobar restes indeterminades d'època romana. La notícia d'aquest jaciment es troba recollida pel mateix autor a "Notes arqueològiques inèdites del Vallès Occidental". Aquesta zona es troba entre el punt quilomètric 7+600 i 8+100 de la variant de la carretera C-59, i inclou els camps d'ambdós laterals de la traça de la variant i el turó "Els Torrents".
    Al llarg dels últims anys, especialment en aquest turó i als camps circumdants, s'ha anat documentant de manera superficial material d'època ibèrica i romana (gerretes d'ofrena, ceràmica ibèrica, ceràmica sigil·lada, etc.), que indicaria l'existència a la zona d'un possible assentament d'aquests període.

    El material procedent d'aquest jaciment es troba al Museu Parroquial de Palau-solità i Plegamans.
    Fotografies: Catàleg de béns a protegir, POUM (2015).

    BARBERÀ, J. (1990) "Formació i desenvolupament de la cultura ibèrica al Vallès". Limes, revista d'arqueologia. Cerdanyola del Vallès: Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola.
    CASAS, T; ENRICH, R.; FONT, X. (1988) Aproximació al coneixement del món rural romà al Vallès Occidental. Sabadell (inèdit).
    ESTRADA, J. (1969) Vías y poblamientos romanos en el territorio del Área Metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión de Urbanismo.
    ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967) "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves". Separata de la Revista Ampurias, vol. XXVIII. Barcelona: IPA.
    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2009) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Palau-solità i Plegamans).
    ROIG BUXÓ, J. (ARRAGO S.L.) (2011) Catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic i arqueològic. POUM. Palau-solità i Plegamans: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.
    VENTURA, Ll. (1988) El Meu Poble. Moià: Calígraf.