Can Cresta
Gurb

Parròquia de Sant Julià Sassorba
    A 100 metres de la carretera C-154, punt quilomètric 4'400.

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Can Cresta es troba situada uns 50 metres al sud de les carreteres C-154 i C-25, a l'est del molí de la Pujada i en la vall per on creua la riera de Sant Bartomeu al nord de Sant Sebastià.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra i cantonades de carreus treballats als nivells de planta baixa i primer pis i amb murs d'obra vista al nivell de golfes. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, mostra una distribució d'obertures simètrica. A nivell de planta baixa hi ha un portal al centre emmarcat amb pedra treballada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a cada costat. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, la central de les quals de majors dimensions i amb la data de 1829 inscrita a la llinda amb una creu intercalada. A nivell de golfes hi ha una eixida que ocupa tot l'ample de la façana i que està formada per quatre obertures d'arc de mig punt emmarcades amb obra vista.
    La façana est conté una finestra emmarcada amb pedra treballada al primer pis i dues obertures al nivell de golfes, arrebossat i pintat, una de les quals és d'arc de mig punt i forma part de l'eixida que s'estén a la façana principal. A la dreta hi ha el cos adossat, amb un carreu de gran llargada integrat horitzontalment al mur en la part inferior amb la data de 1865 inscrita.
    La façana nord té un cos adossat al davant, arrebossat i pintat, i amb diverses obertures reformades. Per sobre hi ha una part del volum principal, amb el mur arrebossat i pintat, i sense obertures.
    La façana oest té una estructura d'obra vista adossada a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra treballada reformades, i a les golfes una finestra.
    Uns metres al nord-est de la masia hi ha una estructura bastida amb murs de maçoneria de pedra i parts d'obra vista. L'edifici queda encerclat a l'oest per nombroses estructures d'usos agropecuaris construïdes modernament.

En la façana principal hi ha una placa ceràmica integrada al mur amb la inscripció "TERMINO DE GURB. PARTIDO DE VICH. PROVINCIA DE BARCELONA. VIA DE OLOT".