Can Colomer - Mas Rossell El Papiol

Baix Llobregat
Carretera de Caldes, s/n
31,6

Coordenades:

41.43031
2.00434
416810
4587006
08158 - 26
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Popular
Contemporani
XVII-XVIII
Bo
Legal
BPU. C01 Catáleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol
Fàcil
Productiu
Privada
6972001DF1867B
Juana Maria Huélamo Gabaldón

Masia de tipus basilical, de tres crugies, la central més elevada, i amb coberta a doble vessant.
La façana s'obre amb portal adovellat i tres finestrals al pis principal, dos dels quals conserven la llinda, els brancals i l'ampit de pedra.
Les golfes són obertes amb una galeria de tres arcs de punt rodó.
Davant de la casa hi ha una torre quadrada de caire defensiu, coberta amb teulada piramidal i amb una cartela que inclou la data: 1668(?).

Actualment el conjunt allotja un restaurant.

Per la seva estructura, hom creu que l'actual mas data del s.XVIII o de principis del XIX. No obstant, en bibliografía es parla de l'existència de parets de tàpia antigues (Faura i Casanovas: 1999: 185). Faura diu que, segons referències orals, els seus últims hostalers ho van ser pels volts del 1860. Es suposa que aquest Hostal va servir més per als vianants de l'antic camí que no pas per als de la carretera nova. És molt probable que servís com a fonda per al relleu o descans dels cavalls en els llargs trajectes (Faura i Casanovas: 1999: 185).
La seva ubicació al costat del camí ral va propiciar les funcions d'hostal, que deuria combinar amb les rendes agrícoles.
Podria haver estat la continuació d'un mas anterior al qual serviria de defensa la torre que hi ha al seu costat. Aquesta torre seria anterior a la resta de l'edificació, i dataria del segle XV-XVI. Molt probablement actuaria com a element de protecció d'un mas anterior a l'actual.

Faura i Casanovas, E. (1999) L'ahir i l'avui del Papiol. El Papiol: Ajuntament del Papiol. Edit. Efadós.