Cal Xancó
El Papiol

  Baix Llobregat
  Carrer de B. C. Aribau, 23
  84

  Coordenades:

  41.43619
  2.00439
  416822
  4587658
  Número de fitxa
  08158 - 25
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modernisme
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1921
  Josep Ros Ros
  Estat de conservació
  Bo
  Presenta un cert estat d'abandó.
  Protecció
  Legal
  BPU. D10-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol
  Accés
  Restringit
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  6978801DF1867H
  Autoria de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  La torre de Cal Xancó, és un edifici isolat de planta allargada. Consta de dos cossos en disposició perpendicular.
  Destaca, pel sudest, la torre que mira a la vall del Llobregat.
  Els diversos buits que s'obren a la façana són de traça orgànica: en general estan recercats amb guardapols de color rosa, i es tanquen mitjançant persianes de llibret de color blau, el mateix color que es fa servir a les rajoles vidredes que es troben als ampits de les finestres.
  En destaca, sobretot, la teulada a dues aigües de peces de color negre, les quals posseeixen amb una forma que li ofereix una gran personalitat. La casa, construida en un vessant pronunciat, està envoltada d'un jardí actualment molt abandonat.

  És una torre d'estiueig. Està enquadrada dins l'estil del modernisme popular. Representa un dels edificis més característics del paisatge visible del Papiol a l'entrada al municipi per la carretera que rodeja el turó de Pongrau.

  La torre de Cal Xancó, obra de l'arquitecte modernista Josep Ros Ros, es construeix en un moment en el qual les cases residencials i els habitatges d'estiueig proliferen al Papiol.
  Josep Ros Ros (Martorell, 1885 -1951 va ser arquitecte municipal del Papiol entre els anys 1913 i 1951. En la seva trajectòria professional, fou considerat un dels arquitectes municipals més prolífics del moment.
  Pertanyé a la considerada "segona generació d'arquitectes modernistes", titulats entre els anys 1906 i 1911.
  Juntament amb Salvador Valeri i Pupurull va portar a terme projectes de remodelació urbanística i d'obra nova, tots dins del marc del modernisme popular català.
  Cal Xancó rep aquest nom pel fet d'haver estat construïda per encàrrec de la família Xancó, pares d'Ernest Xancó, violoncel·lista i director d'orquestra, deixeble de Pau Casals, i impulsor del Festival de Música del Papiol.
  Els Xancó habian estat camisers de Barcelona (Josep Xancó Farreras: 1880-1940). Tenien botiga davant el Liceu, que encara conserven (Ahicart, 2019).

  Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.