Can Carrion
Vallbona d'Anoia

Passeig del Carol, 15. Nucli urbà

Façana rehabilitada l'any 2010
    Núria Cabañas

Can Carrion es una finca aïllada i envoltada per un jardí tancat situat al passeig del Carol. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb la coberta plana i només sobresurt el badalot de l'escala amb una coberta a quatre aigües amb teula esmaltada. Consta d'un semisoterrani, de planta baixa i primer pis. La façana principal, orientada a llevant, s'hi obren tres obertures a nivell de planta baixa i primer pis. L'obertura central de la planta baixa correspon a la porta d'accés i en el cas del primer pis es tracta d'una balconada amb barana de ferro forjat. La façana de migjorn s'obren dues finestres i una porta a nivell de planta baixa i tres finestres al primer pis. En aquest cas, la porta dona accés a una balconada en forma de semicercle, sota el qual hi ha l'accés a la planta semisoterrada. La façana de ponent s'obren dues finestres i una porta d'accés a la part central a la planta baixa i dues finestres i un balcó central amb barana de ferro al primer pis i a la façana de tramuntana presenta tres obertures tant a la planta baixa com el primer pis. Totes les obertures són allindanades i estan emmarcades amb un morter blanc. L'edifici està coronat per una barana amb pilastres prefabricats.
    La façana està revestida amb morter de tonalitat ocre amb les cantonades imitant el reforçament de la cadena cantonera.

La torre va ser restaurada el 2010 sota la direcció de l'arquitecte Carles Solsona Piña, d'Igualada. La intervenció es va fer mantenint l'estructura i distribucions originals i, a l'interior, manté bona part dels mosaics hidràulics originals.
    La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 04.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

La finca de Can Carrion correspon a una casa d'estiueig edificada en el context de la primera guerra mundial per Josep Carrión Cervera. Segons l'actual propietari, d'Antoni Canal Casals, la finca va ser construida entre 1914 i 1916, coincidint amb un acte municipal en que s'aprova la construcció d'una casa davant la carretera de Martorell a Igualada l'any 1914.
    Josep Carrión era propietari d'una fàbrica de caixes de cartró amb domicili a Barcelona. La seva activitat com a fabricant de caixes de cartró va viure un important expansió a inicis del segle XX, en va augmentar la seva exportació a Europa. Després de la mort de Josep Carrión Cervera la raó social fou la de "Viuda de José Carrión". A la seva mort, l'any 1930, la fàbrica va ser gestionada per Josep Oliver Ferrer, casat el 1917 amb Josefa Carrión. La progressiva obertura de l'economia española i la manca de canvis tecnològics en la producción va reduir l'activitat econòmica de la fàbrica. Així, a la década de 1970 va finalitzar el negoci de la fabricació de caixes de cartró.
    L'any 1921 es va construir un edifici addicional per al masover de les instal·lacions, ocupat durant dècades per Josep Vivé i Teresa Poch. L'arquitecte fou Josep M. Martino.
    L'any 1987 la casa fou adquirida per Antoni Canal Casals i Rocío Oliver de Urmeneta, filla de Jordi Oliver Carrión i de Rocío Urmeneta Castañer.