Cal Bayona
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 83 - Passeig del Carol, 1. Nucli urbà

Eclecticisme
    Rehabilitada entre els anys 2006 i 2007
    Núria Cabañas

Cal Bayona és un edifici situat al xamfrà entre el carrer Major i el Passeig del Carol, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici, de planta triangular, consta de planta baixa, primer pis i un espai sota coberta. A la planta baixa s'obren tres finestres al carrer Major i dues més al passeig del Carol d'arc carpanell amb decoració vegetal a la part central amb una barana de ferro. Entre les dues obertures del passeig del Carol s'hi obre la porta d'accés, també d'arc carpanell. A l'extrem dret del passeig del Carol s'hi obre un òcul de forma oval. Al primer pis s'obren tres balcons correguts tant el carrer Major com el passeig del Carol amb una mica de volada amb les cantonades arrodonides amb una faixa decorada i amb barana de ferro. Totes les obertures estan decorades amb un marc rectangular amb la llinda decorada amb un escut central, amb petxines laterals i amb una garlanda a la part superior. Al costat dret de la balconada del passeig del Carol s'hi adossa una tribuna de planta quadrada amb voladís i una finestra. El vèrtex d'unió està reforçat amb un mirador de planta circular suportat per una mènsula en forma de palmera. El mirador està decorat amb columnes d'estil jònic i la part superior presenta la mateixa decoració que els balcons. El mirador està coronat amb l'esgrafiat d'una torre. Sota coberta, hi ha un fris decorat amb uns medallons vegetals, que corresponen als forats de ventilació, alternats amb una decoració esgrafiada de garlandes.
    L'edifici està coronat amb una barana prefabricada. Els murs estan revestits amb morter de calç i pintat de tonalitat ocre. A la planta baixa l'estuc imita filades de carreus ben escairats.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 02.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
    Altres noms: Vila Maria Massagué

Antigament, l'espai estava ocupat per un cobert propietat de Florenci Bayona Massagué, resident a l'Hospitalet. Sembla ser, que entre el 1916 i el 1920 es va edificar la parcel·la com a casa d'estiueig pel mateix Florenci Bayona, qui va enriquir-se durant la Gran Guerra amb la venda del carbó al mercat negre.
    Des que la va vendre la família Bayona ha passat per diverses mans. Entre elles les de Francisco Gallego Sánchez Porro, després en les de Pilar Roig i a Encarna Guijarro Muñoz.