Can Cabo
Súria

Veïnat de Fusteret

BCIL 5230-I / Aprovació definitiva comissió urbanisme / 21/01/2003
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Casa de finals del segle XIX situada a l'entrada del veïnat de Fusteret, encarada a la carretera. És un edifici aïllat i de planta rectangular que s'estructura en dues crugies. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa segons dos eixos simètrics d'obertures d'arc escarser a la planta baixa i d'arc pla als pisos. Els finestrals dels pisos, de factura moderna, tenen sortida a sengles balcons correguts, també afegits en la darrera reforma. En un costat de la façana hi ha una placa que la identifica com la casa natal de Salvador Perarnau.

En aquesta casa hi va néixer el 13 de desembre del 1895 el poeta Salvador Perarnau i Canal. Va estudiar al seminari de Vic des dels 10 fins els 18 anys. El 1918 l'Ajuntament va pagar la impressió del seu primer llibre de poemes (REGUANT, 1997). Va treballar a les mines de Súria, a una asseguradora i com a sots-arxiver a Manresa, però aviat va marxar a Barcelona. Col·laborà a l'Esquella de la Torratxa" a l'època de Primo de Rivera i va acabar tres setmanes a la presó. Es va casar l'any 1932. Va exercir de funcionari de la Generalitat republicana, passant l'any 1939 a França, d'on va tornar l'any 1948, fent de professor de llatí i grec a l'Acadèmia Cots de Barcelona. Finalment, els darrers cincs anys de la seva vida els va passar a Súria, (FÀBREGA, 1993). Va ser nomenat mestre en "Gai Saber", el 1929, guanyà l'Englantina i el 1935, la "Flor Natural" i, a París, el 1965, la "Viola d'Or". Va rebre l'homenatge de tot el poble el desembre de l'any 1966.

FÀBREGA I SIVILA, Ramon (1993) "Salvador Perarnau. Notes biogràfiques" a Cererols, mil anys d'història (993-1993) pp. 105-111, Súria, Ajuntament de Súria i Associació d'Amics i Veïns de Cererols.

REGUANT i AGUT, Josep (1997) Súria. Història en imatges 1894-1975. Col·lecció "Fotografia històrica", núm. 4. Manresa: Angle Editorial, Centre d'Estudis del Bages. Informació oral d'en Josep Perarnau, gener de 2000.

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.