Can Cabanyes (Mas Estrany i Mas Verdaguer)
Argentona

Veïnat de la Pujada. Riera de Can Cabanyes
    Al costat del Torrent de Can Cabanyes

Renaixement
    Bo
    Sembla que en la restauració només s'ha actuat en la planta baixa, i que la resta de dependències i teulada no s'han tocat. Faltaria un manteniment d'aquests elements, ja que afecten la conservació del conjunt.
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN Decret de Castells 1949. R-I-51-518
    Sí IPA: 3/556
    Bezalf SA
    Anna Soteras i March / ACTIUM

Masia del grup VI, de planta rectangular, amb planta baixa i dues plantes pis i teulada a quatre vents. La façana d'estil renaixentista és coherent amb la data de la seva construcció però sembla que es va reformar al cap de poc temps de cara a ennoblir-la: en el s. XVIII es transformaren les tres finestres de la façana principal en balcons. Les llindes de les obertures estan especialment treballades i apareixen motllures escolpides en els extrems superiors del primer pis, així com escuts en façana. Situades en cadascuna de les cantonades de la casa, hi ha quatre garites de defensa a les quals es pot accedir des de les golfes. Els cossos interiors són perpendiculars a la façana principal i dos són en sentit paral·lel, amb arcades d'arc rebaixat de pedra en el celler. Totes les portes interios són de pedra granítica, amb llindes motllurades. L'entrada, com la sala del pis fa 5,40 per 11,8 metres, amb el sostre embigat. Una segona sala està decorada amb pintures murals que representen amazones.

La casa està tancada per un mur que engloba en el seu interior diverses edificacions, com la masoveria, els cellers del vi i de l'oli i altres dependències, com la capella, actualment un traster. En l'interior de la casa destaquen els diversos elements decoratius i de mobilari fruit de l'ús quotidià durant les diferents èpoques. A prop de l'edifici s'han edificat una sèrie de cossos de planta baixa, degut als nous serveis de festes i càtering de la nova propietat.

La genealogia dels Cabanyes d'Argentona comença amb Jaume, que té testament de 1445. Segueixen 18 generacions fins a la venda en 1922 a l'antiquari Sr. Babra, la família del qual n'ha estat la penúltima propietària. Actualment n'és propietària la família Beltxenea.

BONET I GARÍ, LL. I col. (1983) Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins, Ed. Montblanc-Martín. C.E.C. Barcelona. SUBINÀ, Enric; CALVO, Oriol; LLADÓ, Francesc; LLADÓ, Julià; FARELL, David. "Les masies d'Argentona", Fonts, 8. Octubre 2001, pp. 11-15