Can Boada Vell
Palau-solità i Plegamans

    Vallès Occidental
    Camí Reial, s/n, 08184, Palau-solità i Plegamans.
    Emplaçament
    Camí Reial, davant del Parc de l'Hostal del Fum. Al marge dret de la riera de Caldes.

    Coordenades:

    41.56613
    2.1776
    431430
    4601932
    Número de fitxa
    08156 - 6
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Catàleg de béns a protegir POUM (2015), nº 3.04. BPIM.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA.: 32706.
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
    Autoria de la fitxa
    Joan Vicens Tarré/Michelle Bianco Barazarte

    Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i pis i d'aspecte racional. En destaca un petit volum semicircular a la façana lateral esquerra, només en planta baixa.
    Originàriament, l'estructura és de murs portants de maçoneria de pedra de riu i forjat de volta catalana, a la planta baixa, i forjat d'entrebigat de fusta, a la planta pis.
    Ha estat objecte d'obres de rehabilitació que han reforçat l'estructura amb bigues metàl·liques.
    La coberta, de teula àrab і sense ràfec, està dividida en dues parts. La de la dreta és una coberta inclinada a dues vessants, de teula àrab, i carener perpendicular a la façana principal. La de l'esquerra és inclinada a dues vessants, de teula àrab, i carener paral·lel a la façana principal.
    En la façana principal es disposen dues portes. La primera està formada per un arc rodó de mig punt adovellat amb maó; mentre que la segona porta està formada per un arc rebaixat, també adovellat amb maó.
    Les finestres, de diverses mides, són totes rectangulars o quadrades, emmarcades amb maó i col·locades a diferent alçades segons la necessitat de l'ús interior.

    Fotografies: Catàleg de béns a protegir, POUM (2015).

    L'antic topònim Boada consta en un contracte de traspàs del Cartulari de Sant Cugat (Arxiu de la Corona d'Aragó), amb data del 3 d'abril del 955, on un tal Constantí fa donació d'un conreu de vinya propi de l'indret. En el mateix Cartulari, l'any 1071, l'Abat Andreu del Monestir de Sant Cugat fa donació d'un lot de terra, annexa a la Sagrera de Santa Margarida, a Bernat Ramon i a la seva esposa.
    D'aquests documents es desprèn la coneixença des de molt antic del mas de can Boada, i la seva producció agrícola. En el darrer document s'identifica la posició de can Boada com adjacent a una estrada que l'unia amb Mogoda, que podria correspondre a l'antiga via romana que, enllaçava "Aquae Calidae" i "Barcino", i que travessava l'antiga parròquia de Palau-solità.
    L'any 1991, durant les obres de restauració i condicionament de can Boada Vell es van detectar restes antigues. Les excavacions van permetre determinar l'existència d'una vil·la romana anterior a l'actual edificació.

    AULADELL i MARQUÈS, J. (1992) "Notes preliminars sobre la vil·la romana de Can Boada Vell (Palau de Plegamans, Vallès Occidental". Limes. Revista d'Arqueologia, nº 2. Cerdanyola del Vallès: Col·lectiu de recerques arqueològiques de Cerdanyola.
    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2009) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Palau-solità i Plegamans).
    ROIG BUXÓ, J. (ARRAGO S.L.) (2011) Catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic i arqueològic. POUM. Palau-solità i Plegamans: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.