Can Bisbal
Marganell

A ponent del nucli urbà de Marganell
    A 165 m del km 7 de la carretera BV-1123, passat el nucli de Marganell

M.Lloret - KuanUm

Masia situada entre la riera de Marganell i la carretera, força a prop del nucli situat al voltant de la nova església parroquial de Sant Esteve. Es va alçar aprofitant el desnivell del sòl, per la qual cosa pel costat de migdia té un pis més que a la resta. La conformen diversos volums adossats, fruit de successives ampliacions. El volum que es troba situat a mestral és de planta baixa i pis amb la coberta que desaigua a les façanes laterals. Aquest té a mestral un portal descentrat de pedra carejada i llinda plana amb inscripció de l'any 1762, al costat del qual hi ha un finestral de pedra carejada; el mateix esquema es reprodueix al primer pis, on en comptes de portal hi ha un finestral de grans dimensions, també de pedra carejada, i amb sortida a un balcó. Aquest volum té un cos annexat a migdia de planta baixa i pis i una sola vessant, tot i que queda a l'alçada de la planta baixa de l'altre a causa del desnivell del sòl. Des d'aquest s'accedeix a una terrassa que s'estén al llarg d'aquesta façana, sota la qual hi ha un garatge. Adossat al primer volum n'hi ha un altre de les mateixes característiques, tot i que és lleugerament més alt que l'anterior. A mestral, la planta baixa té dues obertures en forma d'espitllera i dues més d'arrebossades, mentre a garbí les del primer pis són de pedra i la resta arrebossades. El tercer volum adossat és sensiblement més alt que el darrer, tot i que té més llargada, pel que sobresurt respecte els altres. A la part que sobresurt hi trobem un portal d'arc de mig punt adovellat que es troba situat perpendicularment en relació a les obertures de mestral. Sobre d'aquest hi ha un petit finestral de pedra carejada, i a la façana de mestral hi ha una espitllera. Aquest mateix volum té a la façana de garbí totes les obertures arrebossades. Finalment, el darrer volum adossat es troba situat perpendicularment respecte els altres, i consta d'una coberta d'una sola vessant que desaigua a xaloc. En aquesta mateixa façana hi trobem tres grans contraforts, entre els quals hi ha intercalades dues obertures d'arc apuntat fetes amb pedra sense carejar. En un extrem d'aquesta façana hi ha dues finestres de pedra carejada i a l'altre una espitllera. Al pis superior hi ha una galeria amb sis pòrtics d'arc de mig punt, quedant dos d'ells separats en un extrem. A la façana de gregal es prolonga aquesta galeria amb dos pòrtics també d'arc de mig punt però de majors dimensions, i que tenen sortida a un balcó comú, sota del qual hi ha una altra espitllera. L'acabat exterior de la masia és la combinació en diferents trams de la pedra vista i l'arrebossat i pintat de color terrós. Al voltant hi ha diverses construccions que indiquen la possibilitat que la casa tingui un soterrani. A pocs metres, a sol ixent, hi ha la bassa que alimenta el molí, que es troba sota d'aquesta en estat ruïnós.