Campdelacreu
Gurb

A 600 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 2'900

Algunes de les estructures adossades i una part de la teulada del volum principal estan aterrades.
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Campdelacreu es troba situada en un pla lleugerament elevat entre camps de conreu a l'est de la línia de ferrocarril Barcelona-Puigcerdà i a l'oest de la carretera B-522.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb cossos adossats a banda i banda d'un nivell menys. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra i parts de tàpia i la teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i de tipus basilical, quedant dividida en tres parts, la central a major alçada i les dues laterals en un nivell inferior.
    La façana principal, orientada al sud, té al davant un petit pati delimitat per diverses estructures i cossos adossats i amb dos accessos, un al sud i l'altre a l'oest. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa hi ha un portal d'arc de mig punt adovellat i dues finestres emmarcades amb pedra treballada. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una amb la data de 1650 inscrita, i una porta emmarcada amb pedra treballada que dóna accés a una eixida que forma un cos adossat perpendicularment a la façana. A les golfes hi ha una finestra.
    La façana oest conté dues finestres a nivell de planta baixa, una de les quals emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta, i tres finestres al primer pis.
    La façana nord conté un cos adossat que forma una terrassa a nivell de primer pis, conté una cisterna i estava cobert originalment per una petita teulada, actualment aterrada. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa hi ha una finestra emmarcada amb maó a cada costat del cos adossat. Al primer pis hi ha tres obertures emmarcades amb pedra bisellada, una porta al centre que dóna accés a la petita terrassa i una finestra a cada costat. A nivell de golfes hi ha una finestra.
    La façana est es troba dominada per diverses estructures adossades bastida amb murs de maçoneria de pedra i reformes d'obra vista. A l'esquerra sobresurt un cos adossat que forma una terrassa a nivell de primer pis.
    Al sud i a l'oest de la masia hi ha diverses estructures bastides amb murs de maçoneria de pedra i parts de tàpia, entre els que destaca la cabana o pallissa.

Campdelacreu es troba documentada en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Esteve de Granollers dels anys 1543, 1564 i 1656, i en una llista de consellers del terme de Gurb de 1672, en la figura de Jeroni Camp de la Creu.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.